Лидерът на социалистите Сергей Станишев представи пред колегите си от парламента декларация, защитаваща рапъра Мишо Шамара и колегата му Серафим Мартинов-Сарафа.

Повод за акцията на левицата стана информацията, че в прокуратурата е образувано дело срещу изпълнителя, станал известен като Биг Ша, а Сарафа дори е извикан на разпит като свидетел заради общата им песен "Бяло, зелено и червено".

Червеният политик изтъкна за пореден път в пленарната зала, че управляващите извиват ръцете на хората, които са срещу тях и действат на принципа „свобода или ГЕРБ”. За да подплъти думите си Станишев дори цитира част от текста на песента, изпълнена от двамата рапъти – „Не вярвам в ГЕРБ, но силно вярвам в герба. Ти гледай напред и един ден всичко ще бъде наред!”.

Председателят на Коалиция за България обаче отказа да продължи с текста на песента, както предложи по време на заседанието Анастас Анастасов от ГЕРБ, според когото изпълнителите са използвали обидни сравнения за цветовете на националното знаме.

Вместо това Сергей Станишев продължи с декларацията на партията си. Той предложи промени в конституцията, с „които да се запише, че пожизнен премиер е Бойко Борисов, че гражданите имат пълната свобода да изразяват безусловната си подкрепа за правителството и партия ГЕРБ, че България се нарича не Р. България, а Б.Б. България, а гербът е лъв с бухалка и сноп гербери в зъбите, увенчан с полицейска фуражка”.

От трибуната в Народното събрание опозиционният водач призова колегите си и всички българи да се замислят в каква държава живеят днес. „Аз също споделям отношението „Не вярвам в ГЕРБ, но силно вярвам в герба”, нека съответните институции се самосезират и предприемат незабавни действия срещу мен”, прикани иронично Станишев и добави, че подобни действия са безумие и политическа поръчка на ГЕРБ.

От страна на управляващите думата взе Димитър Лазаров, изтъквайки, че е срамно в пленарната зала да се извършва такава гавра с българската конституция, и то от представител на партия, която иска да излъчи президент на ПЕС.

„Странно е, че точно отляво най-често се говори за независимост на съдебната система, а в същото време излиза представител на БСП и държи сметка защо е образувано досъдебно производство. Това е подигравка със съдебната система”, коментира депутатът.

От Ловеч, където откри новата сграда на административния съд, премиерът Борисов коментира защитата на рапърите от БСП.

"Нито знам кой е тоя рапър, нито го слушам", заяви Борисов. "От това, което ми прочетоха по телефона, със сигурност няма и да го слушам и със сигурност не искам такива хора да са в ГЕРБ и да поддържат ГЕРБ", допълни премиерът. "Радвам, че Станишев си е избрал химн на БСП или СПИН, както те се наричат. Станишев допусна най-големия гаф в своята политическа кариера, този химн на БСП, който си избра за бялото, зеленото и червеното, да си го пеят от сутрин до вечер, страхотен хит са си избрали", коментира Борисов.

Борисов определи декларацията на Станишев като най-големия гаф в политическата му кариера.