Евроизборите ще дадат силата за правителството – да продължи това, което е започнало. Това прогнозира лидерът на българските и европейските социалисти Сергей Станишев на среща с партийния актив в Белоградчик, предаде БГНЕС.

Лидерът на БСП посочи, че Бойко Борисов иска да спечели изборите, за да призове кабинета да си подаде оставката.

"Колко българи искат Борисов и Цветанов да се върнат на власт?", запита Станишев и обясни, че това е и залогът на предстоящия вот. Червеният политик бил наясно, че има проблеми с безработицата и че програмите за временна заетост изтичат. Затова поставил задача на правителството новите програми да стартират възможно най-бързо.

"Всички преживявате упадъка на Северозападния регион и това е тежката реалност. Бях много възмутен през изминалата година, когато в ЕС се договаряха парите. Тогавашният министър-председател на България не използва възможността да изтъргува нещо допълнително за своите изостанали региони, а такива пари получиха Унгария, Гърция, Италия, Испания. Дори богата Германия получи допълнителни пари за своите изостанали региони, а само България не бе поставила условия и не бе поискала допълнителни средства", каза още Станишев.

Той засегна и случващото се в Украйна, определяйки го като чувствителна тема не само за симпатизантите на левицата, но и за цяла България. "Ако поляците, унгарците и прибалтийците имат основания да се притесняват от Русия, за нас тя носи друга символика, защото Освобождението на България идва с цената на много руски войни", подчерта Станишев.

Председателят на БСП повтори, че партията има стабилна позиция, произтичаща от националния интерес и е против икономически санкции за Русия, защото все още помни Югоембаргото, от което България е пострадала сериозно.