Ако има оставки в кабинета, те трябва да са три в едно – Цветан Цветанов, Мирослав Найденов и на Сергей Игнатов. Това заяви на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той допълни, че уволненията на председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев и на просветния министър Сергей Игнатов, които бяха обявени в понеделник, както и вчерашното посещение на премиера в Сопот са панически пиар, който цели отклоняване на вниманието от референдума.

Според Станишев се уволнява най-слабият политически министър, който няма силно влияние. Има обаче „група неприкосновени в това правителство, които каквото и да вършат, Борисов ги покриво”, допълни червеният лидер.

По думите му Игнатов, вече бивш министър на образованието, има за какво да бъде освободен, но първата оставка трябва да е на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Причина за това е, че не си е свършил работата по организирането на референдума, не е подал информация за почистване на списъците от "мъртви души”.

Още една причина за освобождаване на Цветанов от поста е показното покушение по-рано днес пред Съдебната палата, където беше прострелян мафиотът Златомир Иванов, известен като Златко Баретата. Станишев заяви, че тежката организирана престъпност в страната ескалира и МВР и държавата не са способни да я овладеят.

Следващият министър, който трябва да бъде уволнен с антикорупционни мотиви, е министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, смята той.

В отговор на въпрос Станишев заяви, че не отхвърля възможността за вот на недоверие към правителството за цялостната политика и от БСП ще обсъдят с другите опозиционни парламентарни групи тази възможност.

След показната стрелба в центъра на София, опозиционните партии поискаха оставки във властта. ДПС настояват, отговорността да поеме премиерът Борисов, а БСП - вътрешният министър. От ГЕРБ отговориха, че повече оставки не се очакват, припомниха някои от знаковите убийства, станали през последните 20 години и обвиниха опозицията, че нагнетява напрежението