Процесът на децентрализация, който бе рестартиран, още с началото на дейността на кабинета Орешарски, през тази година ще се задълбочи. Ще подготвим и законодателни предложения и инициативи, така че в Бюджет 2015 да се намерят по-трайни решения по отношение на функциите и собствените приходи на общините.

Това заяви лидерът на БСП и председател на ПЕС Сергей Станишев пред журналисти във Велико Търново. Той посочи, че ще бъдат търсени и решения на въпроси, свързани с такса смет, като например възможност за преотстъпване на част от данъците и таксите в посока към общините.

"Ще се търси възможност през 2015 г. хората да почувстват, че местната власт придобива нова тежест. Поради тази причина правим и вътрешна работна група от представители на БСП в местната власт, Парламентарната група, които очертават профила ни на социалната ни ангажираност и политика", подчерта той.

Лидерът на социалистите заяви, че се говори много и за усвояване на евросредствата, които „правителството на Пламен Орешарски успяло да спаси”.

"Тези средства можеше да ги загубим, заради слабости и грешки, които съществуваха преди. Успяхме обаче да приключим 2013 г. почти без загуба на евросрдства. Наблюдава се и ускоряване на усвояване им с почти 20%", посочи Станишев.