Първата публична поява на Сергей Станишев и Георги Първанов след официалната му заявка за лидерския пост в БСП започна с делово ръкостискане пред десетките фоторепортери и камери.

"Станахме медийни звезди", отбеляза президентът. Лидерът на партията на европейските социалисти му отвърна: "Стига да е за доброто на БСП".

Повод за срещата стана отчетно-изборно събрание на организацията на БСП в столичния район Красно Село. Активът избира делегати за предстоящия през май конгрес, където ще е същинската лидерска битка.

Първанов се появи в строг костюм, Станишев - по свободна риза и яке. Така двамата слушаха близо час доклада на местния партиен шеф Петър Апостолов.

Когато взе думата Станишев призова за мобилизиране на младите и нападна сегашния кабинет пункт по пункт - опорочени избори, антисоциална политика, липса на държавнически позиции.

„Аз никога не съм водил и нямам намерение да водя войни със свои съпартийци, в това число и с президента Георги Първанов. Важното е да има ясна политика, формулирана на конгреса на партията", каза още Станишев, близо месец преди най-големия форум на БСП, на който ще се обсъждат и двете кандидатури за председател на партията.

Станишев обаче посочи, че има очевидно разминавания във виждането им за съдържанието на политиката, на организационните проблеми, които трябва да се решават в партията, но това не е драматично. На финала обясни, че нови промени в устава на БСП не са необходими.

Станишев не остана да изслуша изказването на президента. Обяснението - натоварената му програма.

Първанов не се ограничи само до критиките към сегашното управление. Той подчерта неспособността на партията да привлече недоволните и изтъкна организационни недъзи в нея.

Повтори задочно и канонадата от обвинения към Станишев, включително това, че спътницата му в живота Моника Йосифова изпълнява обществени поръчки за правителството.

"Партията не излъчва сила и не е способна да печели битки, липсва адекватна изборна стратегия", заяви Първанов.

Залата обаче често го репликираше. Очаква се делегатите в зала Красно село да гласуват резолюция, в която се обявяват против създаването на втори властови център в партията - ясен намек срещу лидерските амбиции на Първанов.