По никакъв начин не възприемам Георги Първанов като ренегат, заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев при посещението си в Стара Загора, предаде БГНЕС. Станишев призна, че във времето са имали различни позиции по отношение на създаването на АБВ и връщането на Първанов в БСП.

Но всеки има позиции в БСП, каза Станишев.

Първият ми приоритет и отговорност е пред моята партията, пред членовете на БСП, пред нашите симпатизанти и амбицията ми е да надделеем над ГЕРБ на следващите избори, но не самоцелно. Убеден съм, че те вкарват България в блато и безизходица, каза лидерът на социалистите.

По думите му, на предстоящия конгрес БСП трябва да излезе с ясни послания и хората да видят, че има характер и сила за предстоящите избори.

Трябва да сме наясно, че срещу нас няма честен противник, който в честно политическо състезание да печели и да губи, смята Станишев. Според нето управляващите са готови на всички средства, за да запазят властта и честността на предстоящите избори била под въпрос.

Станишев е категоричен, че всички вътрешнопартийни спорове трябва да бъдат решени на конгреса през май.

БСП не е акционерно дружество и с никого сделки не може да се правят – има си конгрес, на който делегатите ще направят своя избор и за Национален съвет, и за председател, и за политик, посочи още Станишев.

Георги Първанов също определи спечелването на изборите като приоритет на левицата. В Кърджали президентът обаче заяви, че БСП губи, защото не излъчва сила.