Основната битка в предстоящите парламентарни избори ще е между БСП и ГЕРБ. Това заяви председателят на Националния съвет на БСП Сергей Станишев на първото заседание на партията след лятната ваканция. Ако ГЕРБ имат дори само един глас повече, те ще да направят всичко, за да получат „безконтролна и неограничена власт”, а това би означавало още четири години безвремие, което ще съсипе България, смята лидерът на социалистите.

"Настанало е време разделно. Време, в което всеки трябва да избира. Да приеме покорно ГЕРБ и всички тези безобразия или свобода", заяви Станишев.

Той припомни, че до изборите остават още 300 дни, но те са решаващи.

Лидерът на БСП предупреди, че машината на ГЕРБ за дискредитиране на доверието към „червените” ще действа все по-силно.

"Видимо е, че управляващите готвят сериозни политически ходове за разпиляване на гласовете в предстоящите избори. Водят се предварителни договорки с Яне Янев и партията на Веселин Марешки", посочи Станишев.

По думите му обаче БСП има потенциал да се противопостави на "това безобразие".

"Два са стожерите за постигане на целите ни - категорична опозиционност на ГЕРБ и конкретност в алтернативата на политическите и икономическите платформи", каза Станишев.

Той отбеляза, че в Европа все повече се засилва недоверието към правителството на Бойко Борисов и като цяло се наблюдава все по-голямо разочарование от дясната политика.

Ако получа доверието на всички тези партии в Европа, ще го използвам на първо място за отстояването на нашите интереси, и като политически капитал на БСП. Това е водещо в моите мотиви да се кандидатирам за президент на ПЕС, заяви Станишев.

Лидерът на БСП добави, че не вижда врагове в партията и призова членовете й да загърбят вътрешните разпри.

"Не ни стигат външните атаки, а и сами да си ги създаваме. Време е да заровим различията", отбеляза Сергей Станишев.