Непосредствено след като лидерът на БСП Сергей Станишев хвърли в публичното пространство поредната бомба за АЕЦ „Белене” – че темата била обсъждана на 4 очи между него и Борисов в дома на премиера в „Бояна” през 2011 г., самият министър-председател потвърди пред bTV, че такава среща действително е имало.

Въпреки че не беше особено словоохотлив по въпроса, Борисов все пак разкри, че срещата е била по инициатива на социалиста. „Станишев ми се обади и поиска да дойде у нас – дойде. Но темата „Белене” почти не беше засегната, както твърди той. Единствено му благодарих му, че не е подписал за строежа, защото България щеше да е разорена”, каза премиерът.

Той се застрахова, че не иска да действа клюкарски или непочтено, но е длъжен да коемнтира тази „тайна” среща, тъй като червеният лидер отворил темата. А именно той е в неизгодна позиция да го прави, подчерта Борисов и направи паралел с една друга среща в дома му – между него и Лютви Местан, непосредствено след спечелените от ГЕРБ избори.

„Когато веднага след изборите Местан дойде при мен, каза, че объркал къщата ми с тази на Първанов. Тогава аз го поканих да изпием по едно кафе. Но след това цяла седмица мислих, ако някой недоброжелател го е видял, може да се изтълкува погрешно. Затова обявих публично тази среща. Съжалявам, че не постъпих така и за срещата със Станишев. Но винаги съм смятал, че партийните лидери трябва да могат да си говорят. Той, ако е искал да говори за тези срещи, можел е още тогава да го каже също”, заяви Бойко Борисов.

Въпреки че упорито отказваше да издаде какъв всъщност е бил фокусът на срещата между него и социалиста с думите „темите не са една и две”, премиерът все пак намекна, че Станишев е ходатайствал за дейността на половинката си Моника Йосифова. „Аз обаче му казах, че тя е опитна и способна сама да се справи с всичко. Моля Станишев да не ожълтява по този начин”, добави правителственият ръководител.

След темата за тези „задкулисни” подробности от политическия живот на страната, Борисов премина към коментар на предстоящите избори, подчертавайки отново, че не мисли за коалиции. Отрече да създава изкуствено „патерици” на ГЕРБ в лицето на РЗС или СДС. За да направи тезата си още по-убедителна, той посочи как „БСП преди вреем яростно ни нападаше за подкрепата на „Атака”, а сега те са заедно – това не е ли вид патерица?”

Във връзка с темата за парламентарния вот Борисов цитира Лиляна Павлова, която му обяснила, че казусът с „мъртвите души” в избирателните списъци произлизал от факта, че около милион българи се намират в чужбина „и няма как да се отпишат, че не са български граждани”. През последните месеци имало и около 25 000 македонци са станали граждани на България.

Гостът на bTV осъди нападението над Ахмед Доган по време на Осмата конференция ан ДПС, но не подмина и темата за ненужното насилие върху „атентатора”. „Гледах как го малтретират и ако бях на тяхно място бих си мълчал. Повярваха на службите, когато по един странен начин се самоуби бившият секретар на Доган в сараите – тогава вярваха, а сега не вярват, много странно”.

Борисов изтъкна, че, въпреки случилото се, вярва на професионалистите от НСО – „публичните мероприятия винаги са рискови, а партийните събития затъпяват бдителността”.