Правителството работи и то на базата на ясни ангажименти - политически, икономически. Реално то нямаше сто дни, защото започнаха протести от втория ден на неговото формиране. Това каза пред журналисти председателят на БСП Сергей Станишев, помолен да коментира първия отчетен срок на управляващите.

Той посочи, че предстои заседание на Изпълнителното бюро на БСП, на което ще бъде разгледана по-цялостно оценката за работата на правителството. Според Станишев не е имало правителство, което да е по-отворено за диалог с гражданското общество, да чува различно мнение от своето и да коригира своите действия.

Лидерът на социалистите отбеляза, че кабинетът "Орешарски" е приел редица важни решения, но „покрай пушилката и страстите около протестите много често се губи съдържателният разговор за това какви промени се правят”.

„За първи път от десетилетия има намаление на цената на тока. След четири години замразяване на всички социални разходи те стават приоритет и още първите стъпки на правителството са в тази посока - с увеличаването на парите за отглеждане на малко дете, за първокласниците и с разширяването на енергийните помощи”, добави Станишев и посочи предприетите действия за подкрепа на малките и средните фирми чрез разплащане към бизнеса и ускорено връщане на ДДС.

Станишев обаче ще очаква много по-системни действия за съживяване на икономиката, за подкрепа на българското производство и много по-ясна социална ангажираност.