В Бойна форма и с глас, въпреки че викал „Оставка!” заедно с 20 хил. българи на вчерашния митинг на социалистите в София, Сергей Станишев заяви в предаването „Нека говорят... с Росен Петров”, че България се нуждае от правителство, което да я спаси от властта на ГЕРБ.

По думите на лидера на БСП оценката на премиера Бойко Борисов, че на протеста на площад „Александър Невски” в събота са се събрали едва 3 хил. души представлявала „крайно несериозна интерпретация”.

„Имаше много хора...,” каза Станишев, според който темата на митинга била това, че не може да се живее в страна, в която всички са наказани – пенсионерите, малкият бизнес, майките... Според лидера на българските и европейските социалисти много мислещи българи са на мнение, че е време да се сложи точка на прехода.

„Превърнаха България в гетото на Европа. Всички социални плащания са замразени вече четвърта година,” коментира бившият премиер резултатите от работата на сегашното правителство. „Инфраструктурата е важна, но по-важно е другото – че няма работа. Дребният бизнес е на колене. Близо 700 хил. българи са без работа.”

Министър-председателят на правителството на Тройната коалиция смята, че няма нужда от специални закони, с които да се преследват сегашните управляващи в бъдеще. „Има достатъчно закони. Тепърва ще стават ясни злоупотребите на тази власт и всеки, който е нарушил закона ще отговаря.”

След като заяви, че никой от министрите в кабинета на ГЕРБ не му се нрави, Станишев каза, че най-слабият в правителството бил самият Борисов – „слаб управленец, няма визия в страната”... Управлението му е като в една силова структура...”

По думите на президента на ПЕС необходими са радикални реформи с акцент върху възстановяването на България чрез производство. Затова БСП търсила подкрепата на хората, за да не се налага да се правят безпринципни коалиции.