Как и за какво да се използват 15-те милиарда евро, които страната ни ще получи от Европейския съюз за периода 2014- 2020 година - това е темата, която депутатите обсъждат днес в присъствието на премиера Пламен Орешарски и министрите.

 

Правителството на Бойко Борисов тръгна за преговорите в Брюксел по следващия финансов период на ЕС с голяма торба обещания. Това каза в парламента лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той отбеляза, че дебатите за следващата финансова рамка на ЕС са важни за България. „Очакваха се 18 – 19 млрд. евро за страната. След преговорите правителството се завърна с много по-малко ангажименти”, заяви Станишев.

„От кохезионна политика за България се отделят 120 евро на човек, а в Естония е 388 евро. Има увеличаване на средствата за земеделска политика за България, но това не е договорено. С 10% са по-малко средствата за развитие на селските райони. Редица страни успяха да договорят допълнителни средства. България не е договорила допълнителни средства за най-изостаналите региони като Северозападна България. Кой е спал по време на Европейския съвет”, попита лидерът на левицата.

„Народното събрание трябва да играе активна роля по контрола и по това какво е споразумението с ЕК и какви са средствата. Това означава прецизна работа, анализ на грешките, така че да постигнем максимум за хората и българската икономика”, подчерта Станишев.

"Трябва да има много ясна стратегия за развитието на селските райони, земеделието, рибарството, образованието, малките и средните предприятия. Акцент трябва да се постави върху електронното правителство, уязвимите групи, бедността", каза още лидерът на БСП.

Ответен удар


"Държавите в Европейския съюз (ЕС) получиха по-малко пари за следващия програмен период, отколкото искаха и по-малко, отколкото очакваха". Това заяви пък народният представител от ГЕРБ Томислав Дончев.

Той предостави данни, според които в сега действащия програмен период Гърция е получила 20 млрд. евро, а сега ще получи 12 млрд. евро; Испания е намалила парите си от 35 млрд. евро на 15 млрд. евро; Италия от 28 млрд. евро на 23 млрд. евро; Унгария от 25 млрд. евро на 17 млрд. евро; Германия от 26 млрд. евро на 15 млрд. евро.

„Единствената държава, която няма да получи по-малко пари, е Белгия”, отбеляза Томислав Дончев. „Аз добре си спомням една нощ в 3 без 15 изказването на премиера тогава Бойко Борисов, в което България поиска 200 млн. лева за Северозападна България. Тогава получихме категоричен отказ”, посочи Дончев.

После думата взе и самият Борисов. "Г-н Орешарски, моля ви по тази толкова важна тема - европейските пари, в следващия програмен период да не допускате политизиране, защото веднъж в предишно управление бяха спирани фондове и това не трябва да се случи пак”. Това гласеше заръката на лидера на ГЕРБ.

В крайна сметка депутатите решиха в срок до два месеца вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова да представи пред НС актуализирания вариант на проекта на споразумението за партньорство на България, очертаващо помощта от европейските структурни инвестиционни фондове за периода 2014-2020 г.