Пакетът от данъчни закони, които в последно време се коментират, са били обявени от Министерството на финансите още през септември, били са качени за обществено обсъждане, а на 13 октомври, близо 2 седмици преди местните избори, те са били внесени в Народното събрание. Това заяви Диана Йорданова от ГЕРБ в студиото на „Тази сутрин” по повод обвиненията, че управляващите са изчакали вота преди да обявят непопулярните реформи.

„Това не са мерки, които са оповестени след избори, 2 месеца по-рано бяха ясни. Съкрушителната победа на ГЕРБ е доказателство за това как хората искат да виждат своята държава и в какви общини искат да живеят”, подчерта тя.

Независимият депутат Велизар Енчев я репликира: „Ако наистина бяхте въвели тези мерки преди изборите – орязване на социални права на полицаите, ако бяхте обявили, че вдигате цената на винетките с над 50%; ако бяхте обявили данък „градина”, данък „Уикенд” – щяхте да загубите изборите по един катастрофален начин”.

Според него за година и 11 дни управляващите са дали повод за 2 вота на недоверие – „за опорочените и манипулирани избори” и за провал в областта на реда и вътрешната сигурност. „Вие бяхте принудени да капитулирате, иначе можеше да бъдете пометени от полицейския бунт”, заяви Енчев.

Според Йорданова обаче отстъпление няма – спорните текстове от Бюджет 2016 отпадат след първо четене, но в с промени в Закона за МВР се полагат основите на реформата. Емил Димитров – Резиворо от Патриотичния фронт отбеляза, че за 25 млн. лева не си е струвало влизането в толкова мащабни спорове, но, като цяло, профсъюзите в сектор „Сигурност” са наясно, че са нужни промени.

„Въпросът на сигурността не опира до това какви шлемове, щитове, наколенници, въоръжение имаш – въпросът опира до човешкия фактор”, заяви Таско Ерменков от БСП. По думите му хората в сектор „Сигурност” не са мотивитани и се чувстват „прецакани”.

„Това, което се случва с бюджета на държавата е опит за събиране на едни пари от тези, които най-малко ги имат – данък „Градинка”, „Казан”, „Уикенд”, замразените социални придобивки. Процентите от БВП показват накъде е насочена политиката на управляващите – към одиране на кожите”, заяви социалистът.