Актуализация на бюджета не е необходима - това твърди във Фейсбук премиерът в оставка Пламен Орешарски.

Според него приходите не се изпълняват, но това „не е новина от пет години насам”. Орешарски обаче изтъква, че в условията на политическа нестабилност, предложената актуализация дава по-голяма сигурност за функционирането на публичния сектор.

„Приходите към полугодието са приблизително 46% от планираните.Толкова са били и в последните пет години. Съществува риск да не се изпълнят на 100%, но такава бе картината от 2009 г. насам. Нито една от тези години приходите не се изпълниха съгласно плана”, посочва Орешарски.

Той припомня, че „част от ефектите от мерките за подобряване на събираемостта на приходите се очакват втората половина на годината - мобилният фискален контрол, обратното начисляване на ДДС”.

„Ще се възстановят и средствата, авансирани по европрограми. Има и достатъчно буфери в разходната част. Крайният резултат може да се окаже дори по-добър от заложения в бюджета”, смята той.

Премиерът в оставка обаче напомня, че до края на годината ще работят още две правителства. „И на двете един-два месеца няма да бъдат достатъчни да се ориентират в ситуацията и да вземат оптималните решения. В този смисъл предложената от нас актуализация дава по-голяма сигурност за функционирането на публичния сектор”, изтъква още Пламен Орешарски.

В понеделник депутатите се събират за последно да обсъдят въпроса.

В съобщението си в социалната мрежа той засяга още една много важна тема – газопровода „Южен поток”. „Имаме уведомително писмо, което по същество е първи етап на наказателна процедура. Под критика е междуправителственото споразумение от 2008 г., както и търговете за проектант от 2011 г. и за изпълнител от 2013 г.”, отбелязва премиерът в оставка.

„Министерството на икономиката вече е в диалог с ЕК - изпрати отговори на бележките на Комисията и проведе експертни разговори в Брюксел. В съответствие с призива на ЕК да се преустановят по-нататъшни договаряния до изясняване на ситуацията около досега извършени такива издадох съответни разпореждания както аз, така и министърът на икономиката. Ако някъде по веригата се извършват подготвителни действия, това е различно”, уведомява още Пламен Орешарски.