Спорът за отмяната на пълната забрана за пушене разедини дори и съпартийци.

ГЕРБ са категорични, че няма да отстъпят от тоталната забрана и дори прогнозираха, че до връщане на пушенето на закрито едва ли ще се стигне. „Няма как икономическите мотиви да вземат превес. Инвестицията в здраве е инвестиция в икономика и това е дългосрочен дивидент”, обясни Даниела Дариткова от ГЕРБ.

Дори в БСП и Атака, които са основен двигател на връщането на стария режим, няма единно мнение. „Не съм сред вносителите, аз винаги гласувам по съвест ако ви звучи скандално като нарушение на партийната дисциплина”, беше мнението на Явор Нотев от Атака.

Депутатът от левицата Петър Мутафчиев призна, че постигането на единна позиция сред червените депутати е трудна задача. „Аз съм гласувал веднъж закон за налагане забрана за тютюнопушенето и при мен и много трудно да променя мнението си”, категоричен беше той.

Икономическите мотиви не са решаващи за ДПС - те подпомагали тютюнопроизводството с други механизми, а не със стимулиране на пушенето. „Групата на ДПС ще гласува всеки както реши - няма да има политическо решение”, обясни Камен Костадинов от ДПС.

И докато депутатите умуват здравето или бизнеса са по-важни, на много места в страната забраната за пушене просто не се спазва. В едно заведение са убедени, че правителството ще бъде запомнено именно с падането на тоталната забрана за пушене.