Има възможност спорът между НЕК и ЕРП-тата да не доведе до увеличение на цената на тока. Държавата има резерви, които могат да помогнат да се задържи цената, но трябва да се подходи внимателно и отговорно и не в ущърб на енергийната система. Това заяви пред bTV депутатът от БСП и председател на комисията по енергетика в парламента Таско Ерменков. Валентин Николов от ГЕРБ, който е бивш шеф на АЕЦ „Козлодуй” беше по-скептичен и заподозря, че цените ще скочат.

Според Ерменков т.нар ултиматум на ДКЕВР към електроразпределителните дружества всъщност е призив да се спазва Закона за енергетиката, където са регламентирани отношенията между компаниите и НЕК.

„Съгласен съм, че има натрупани задължения, възникнали заради такса пренос от 2012 г. Тези пари трябва да бъдат възстановени, но в съответствие със закона”, заяви Ерменков. Николов допълни, че пасивите на НЕК нарастват с 52% в периода 2007-2009 г.

Според социалистът ЕРП-тата поставят енергийната система на изпитание. По думите му сегашното управление на страната ходи в минно поле, с цел да не ощети обществения доставчик или обикновения гражданин.

„Трябва да се направят корекции в помощ на енергийно бедните. Хората, които могат да си плащат сметките без проблем, са много малко.Това е въпрос на системен подход към проблемите в енергетиката. Но докато ходим в минно поле, трудно можем да говорим за това. Като гасиш пожар, трудно може да мислиш за конструктивни проблеми на сградата”, заяви Ерменков.