Нова серия на политическия сериал „Конспирацията” бе „прожектирана” от лидера на РЗС в началото на есенния сезон в парламента. Този път сценарият на Янев Янев се завъртя около „СПИН скандала” в БСП, който според него бил „ПИН код към грандиозна корупция, която няма аналог за целия 22-годишен преход”. В сандъчето с политически пороци, чиято ключалка дешифрира Янев, се оказаха огромни интереси, свързани с външна търговия, търговия на оръжие, енергетика, „Булгартабак” и Държавният резерв.

На основата на теорията си лидерът на РЗС поиска да бъде създадена парламентарна анкетна комисия, която да разследва причините за отстраняването на Румен Овчаров от министерския пост през 2007 г. Тогава той подаде оставка като ръководител на икономиката на страната след конфликт с бившия директор на Национална следствена служба Ангел Александров.

Според Янев парламентът трябва да разследва "грандиозна корупционна схема, тип хранителна верига", в която са свързани представители на висшата изпълнителна власт, на администрацията, на различни политически партии, на депутати, на представители на следствието, на прокуратурата, а може би и на съда.

„След като прокуратурата, следствието, определени съдии не са спазили закона толкова време, единствената институция, която може да установи кои са в основата на този грандиозен скандал, е Народното събрание”, каза Янев, задавайки и период на разследване - от 2005 г. до 2012 г.

От ГЕРБ оставиха отворена вратата към „стаята на тайните”

Снимка: БГНЕС

Заместник-председателят на парламентарната група Димитър Главчев заяви, че ще вземат решение за комисията във вторник вечерта на заседание на Изпълнителна комисия.

„Когато се засягат въпроси за корупция, всички са много чувствителни, така че би следвало да се разбере за какво става въпрос”, допълни той, въпреки че още не си представял предмета на дейност.

Според него е интересно да се разбере какво е извадило от равновесие Антон Кутев. „Може да се окаже, че СПИН-ът е само върхът на айсберга”, каза Главчев, допълвайки, че депутатското му любопитство би искало да разбере какво ще излезе от тази история.

Постепенно жанрът бе сменен от мистерия на екшън

От името на левицата Петър Курумбашев поиска анкетна комисия за СРС-тата за Мишо Бирата, както и за записите на Искра Фидосова, свързани с монтанския случай. Името на починалия бизнесмен се появи в изтекли записи между шефа на Агенция „Митници” Ваньо Танов и премиера Бойко Борисов. Фидосова пък бе замесена в корупционен скандал.

Снимка: БГНЕС

Заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков коментира, че остроумията на Янев не бива винаги да се вземат насериозно и отбеляза, че лидерът на РЗС "изпълнява функциите си на пощенска кутия". Според него с изявленията на Янев се прави опит да се отклони общественото внимание от рязкото обедняване на българите, наближаващата зима, увеличението на стоките от първа необходимост.

„Очевидно в този парламент създаването на комисия е въпрос, който се решава в рамките на управляващото мнозинство”, коментира Миков. По думите му парламентарните механизми се използват изцяло за политически натиск върху един или друг представител на опозицията, както е и в момента.

„Управляващото мнозинство и Янев ли са хората, които задават дневния ред на правораздавателната и правозащитната система в България”, попита Миков, според когото затова в доклада на ЕК за България се споменава за натиск над съдебната власт.