Спецслужбите и разузнаването са притеснени от данните, които Комисията по досиетата би могла да оповести и затова се върна закриването й на дневен ред. Тази хипотеза изрази в ефира на bTV Евтим Костадинов - председател на Комисията по досиетата.

По думите му индикации от парламента за закриване няма, но се чуват намерения от председателя на вътрешната комисия. Според Костадинов явно се е стигнало до момент, когато трябва да се предадат архивните документи от НРС и Военна информация, които могат да „ притесняват някого”.

По думите му от години се протака и отлага връчването на архивите на Националната разузнавателна служба в комисията и дори е имало среща по този повод в комисията по досиетата. „Още 2006 г. законодателите прецениха да се даде възможност разузнавателните служби да се приготвят за това подаване на документи и дори беше уреден начина на предаването им.

Когато започна тази проверка до 2010 г. ние стигнахме до момента в който се стигна до спецслужбите. Води се кореспонденция, последва и среща през април се срещахме и с президента.”

„Службите не искат да предадат документите си и явно се притесняват”, обясни Костадинов, уточнявайки, че от общите данни за принадлежност към бившата Държавна сигурност това са около 35 на сто от данните.

По темата за бъдещите проверки и досиета, които трябва да се осветлят той посочи, че тепърва ще бъдат проверявани приватизираните компании и фирмите или лицата, които са ги приватизирал, както и ще има проверки здравните заведения в страната.

По решение на 40-то НС единствено нашата комисия се отчита пред НС на всеки 6 месеца, заяви Костадинов и посочи, че се стараят максимално с цифри и с проценти да отразят това, което е свършено и това, което предстои.

Не съм в позицията да доказвам колко много работа върши комисията или не. Винаги сме готови да дадем информация, каза още Костадинов.