Спешни консултации между партиите за актуализация на бюджета на здравната каса. За това се обяви бившият здравен министър Десислава Атанасова.

Пациентски и болнични организации също алармираха за проблеми в сектора.

Според нея, темата е на дневен ред и, ако не се вземат спешни мерки, може да се стигне до сериозни последици.

До края на работата на това Народно събрание остават броени дни, тъй като когато и да бъдат насрочени изборите, през август народните представители ще бъдат във ваканция. Затова, според Атанасова, въпросът е спешен и тя призова за адекватност на финансовия министър и премиера по тази тема.

„Сега трябва да започне да се говори по един друг голям проблем в тази сфера и това е актуализацията на бюджета на здравната каса. Със съжаление мога да кажа, че след една година говорене от страна на опозицията, че има проблем в здравната каса, че има дефицит и парите няма да стигнат, от няколко дни чета по първи страници на вестниците, че този дефицит минава половин милион лева, което ще се отрази изключително негативно на системата и не знам към месец септември какво ще е състоянието. Това означава, че може да затварят лечебни заведения, че лекарите няма да имат заплати, ако нещо спешно не се направи”, предупреждава Атанасова.

От асоциацията на университетските болници предупредиха, че няма да подписват анекси към договорите си с касата, защото чрез тях се въвеждат месечни лимити, което няма да позволи на лечебните заведения да извършват дейността си.

В отворено писмо до парламента и правителството, най-големите пациентски организации и сдруженията на общинските и частните болници предупреждават, че в момента здравеопазването у нас е жертва на политическата криза.

За втора поредна година в бюджета на касата е заложен дефицит, а средствата за лечение на българските граждани ще стигнат само до септември.

Освен за актуализация на парите на касата за тази година, те настояват средствата за 2015 г. да се планират според реалните разходи за лечение, а не да се залагат дефицити.