В цялата страна утре започва подписката за референдум за развитието на атомната енергетика в България и за изграждането на АЕЦ "Белене", обяви лидерът на БСП Сергей Станишев. По думите му изискванията са спазени - Националният инициативен комитет вече е регистриран, всички изисквания на вчерашното събрание били спасени и са внесени документите в Народното събрание, както е по закон.

Станишев каза, че имат амбицията да съберат 500 хил. подписа за три месеца, за да стане референдумът задължителен. Толкова са нужни, 500 хиляди са нужни, за да бъде насрочено допитване без санкция на парламента.

Лидерът на социалистите смята, че задачата няма да е лесна, защото управляващите щели да направят всичко възможно да обявят подписката за невалидна.

Станишев за пореден път каза, че решението за Белене, което предприе правителството е едно антинационално.

Имаме шанса за първи път от 22 години демокрация хората свободно да се произнесат дали са за ядрена енергетика и за Белене или са против, подчерта лидерът на социалистите.

Освен представители на БСП, сред членовете на инициативния комитет са кметът на Белене Петър Дулев и двама бивши ръководители на АЕЦ "Козлодуй" - Иван Генов и Йордан Костадинов. ВМРО и „Екогласност” също подкрепиха инициативата.

По повод предстоящия партиен конгрес Станишев посочи, че той има само един смисъл - да бъде първа стъпка към свалянето на ГЕРБ от власт на следващите парламентарни избори.

След падането на румънското правителство Станишев прогнозира, че на следващите избори в северната ни съседка ще има ляво центристко правителство.

Наскоро падна дясното правителство в Холандия, днес в Румъния, на 6 май имаме втори тур на президентските избори във Франция и всичко това дава шанс за една лява вълна в Европа, заяви Станишев.

Що се отнася за България според него математически правителството в страната не може да падне, защото има подкрепата на независимите и неформалната подкрепа на сините.

Видяхме, че за Белене имат подкрепата и на ДПС, допълни лидерът на БСП.