„Мисли първо за малкия, давай предимство на българското” е сред основните икономически приоритети на БСП, заложен в проекта за политическа рамка, който беше раздаден на социалистите по време редовното заседание на 48-мия Конгрес на БСП.

"Столетницата" започва кампания, чиято цел е победа, заяви лидерът на червената партия Сергей Станишев. Той допълни, че партията цели смяна на посоката на управление.

В битката за спечелването на изборите червените заявяват готовност да обикалят ако трябва от къща на къща.

Ангажиментът им пред избирателите е да открият нови 250 000 работни места, отмяна на плоския данък, богатите да плащат повече от бедните, стабилизиране на малкия и среден бизнес, и дори безплатен достъп до интернет. Обещава се още възрастта за пенсиониране да бъде понижена до предишните нива - 60 г. за жените и 63 г. за мъжете.

Критиките към управляващата партия естествено имаше в рамките на конгреса. Станишев заяви, че ГЕРБ са вредни за държавата и са откраднали държавата от хората, а в наследство ще оставят опоскана хазна. В речта си Станишев използва метафора, като сравни битката между БСП и ГЕРБ със сблъсъка през 1940 г. между Чърчил и Хитлер.

„Управлението ни беше висш пилотаж”, заяви пък Румен Овчаров пред делегатите.

„Да си спомним как излязохме от властта, през кои 4 г. се увеличи двойно пенсията в България, кога безработицата беше 5% . Политиката беше наша, намалените данъци и осигуровки бяха наша заслуга и наш позитив - не може да ги оставим на коалиционните си партньори”, разпалено декларира Овчаров.

„Сега ни предстои битка, която не сме водили никога - всичко, което може да бъде оплюто - ще бъде оплюто, всичко, което може да бъде компрометирано - ще бъде компрометирано, цялата държавна машина ще бъде хвърлена в тази борба”, предрече „червеният” депутат.

Той припомни как император Калигула е направил коня си сенатор и впоследствие му е издигнал паметник. „Ако се направи паметник на ГЕРБ, той трябва да включва три неща - калинка, като символ на неграмотността, скакалец - като символ на всеядността, и мутренска бухалка - като символ на насилието”, каза още Овчаров.

От Свиленград вицепремиерът Цветан Цветанов отговори на упреците. Той подчерта, че именно при правителството на Сергей Станишев са били спрени европейските фондове за България, а при правителството на ГЕРБ те са пуснати отново.