Въпросът за обезщетенията на пострадалите от взривовете в община Стралджа ще бъде решен след заявяване на щетите. Информацията досега е, че става дума основно за счупени прозорци и паднали окачени тавани. Това коментира пред журналисти военният министър Аню Ангелов във връзка със ситуацията около експлозиите в склада за боеприпаси край Петолъчката.

Според Ангелов без съмнение отговорността за инцидента е на собственика на фирмата за утилизиране на боеприпасите.

„В нейните 12 склада се съхраняват много голямо количество боеприпаси. Те не са единствено за утилизация, имало е например стрелково оръжие. Фирмата се занимава и с търговия. Ние сме дали за утилизация общо около 272 тона. Много малка част от боеприпасите са изнесени от Челопечене. Много по-голямо количество са боеприпаси с отпаднала необходимост за Българската армия”, разясни Аню Ангелов.

Той потвърди, че 24 часа след последния взрив модулни групи ще проучват терена и ще извършват обезопасяването му от снаряди.

"В близост до кратера е намерен джи ес ем, с това устройство може да се предизвика импулс за предизвикване на взрив. Явно са нарушени процедурите. Силата на взрива е 10 тона тротилов еквивалент в самия цех - това означава, че освен утилизацията там са били складирани и други боеприпаси, което е в крещящо нарушение на правилата за складиране на боеприпаси”, каза Ангелов.

Фирмата "Берета Трейдинг" е проверявана 5 пъти от началото на годината. Нарушения не са открити. Отговорността за технологичната дисциплина носи началникът на цеха, който определя, инструктира и отговаря за обучението на персонала.

Ангелов допълни още, че се очаква в края на август да приключи работата в района на Челопечене и да бъдат допуснати представители на следствието и прокуратурата. Министърът бил предложил промяна в Закона за боеприпасите и взривните вещества, защото по сега действащата уредба всичко, което остане след утилизацията, трябва да се върне във военното ведомство.

„Това е безсмислица, защото по този начин се изключват европейски фирми с далеч по-високи технологии да участват в държавни конкурси. Промяната ще позволи боеприпасите да бъдат изнасяни и унищожавани в големи заводи в чужбина”, изтъкна министърът.