„Реми” – така на езика на шахмата стоят отношенията между България и Русия. Това каза пред bTV главният прокурор Сотир Цацаров след днешната визита на считания за близък до Владимир Путин гросмайстор Анатолий Карпов във Висшия съдебен съвет.

По-рано в студиото на „Тази сутрин” Карпов заяви, че кирилицата е дошла от Византия, което предизвика острата реакция на премиера Бойко Борисов, който отказа да се срещне с него. По темата, започната от изказването на Путин, че славянската писменост е дошла от „македонската земя”, Цацаров беше категоричен – партията за историята завършва с мат и победа за България.

Според него на този фон има професионален диалог и срещата му с руския главен прокурор Юрий Чайка е пример за това, а политическият диалог „е въпрос на добра воля”.

„Не бива да бъркаме политическа ориентация, не бива да загърбваме чувствата, които двата народа имат един към друг. Разбира се, не бива да забравяме и всичко онова, към което България принадлежи в момента, което наричаме европейски ценности, евроатлантически ценности и прочие… но Русия е незаобиколим фактор”, подчерта обвинител №1.

Той обясни, че не е говорил за азбуката с Карпов, а двамата са обсъждали популяризирането на шахмата в затворите.