Членовете на Висшия съдебен съвет, които не подкрепиха вчера Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд, трябваше да поставят акцента върху нейните лични и професионални качества, за да не се създава впечатлението, че са изпълнили заръката на премиера Борисов. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” Соня Найденова от ВСС.

Припомняме, вчера Куцкова не беше изпрана за шеф на САС, а сред изложените мотиви от кадровиците (сред които – председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров) беше, че тя преди години е участвала в изпълнителната власт като зам.-министър и по-скоро би разединила съдиите в САС. Дни по-рано премиерът направи коментар в същата посока.

„Мъчно ми е за ВСС”, каза Куцкова след процедурата.

„Предвид това стечение на обстоятелствата, бих казала наистина, че ми е мъчно за нас, защото вчерашният избор се случи няколко дни след изказването на министър-председателя. ВСС и членовете, които не подкрепиха Куцкова, трябваше да поставят акцента върху нейните лични и професионални качества”, заяви Найденова, която призна, че я е подкрепила, защото я смята за безспорен професионалист.

Тя призна, че хората остават с впечатлението, че ВСС е направил това, което премиерът е решил.

„Много съдии и прокурори са подкрепяли изпълнителната власт – като едни изключително подготвени хора е нормално да помагат особено на Министерството на правосъдието”, отбеляза Найденова.

За новия министър и реформите

По отношение на промените в конституцията, тя подчерта, че задължителното тайно гласуване във ВСС отпада, но това не означава, че явното става норма. За целта трябва в следващите 3 месеца да се подготвят промени в Закона за съдебната власт. „Като орган, който управлява, трябва да вземаме решенията си явно”, каза Соня Найденова, като допълни, че това предполага изразяване на позиция – а не скриване зад тайния вот.

Тя каза, че познава бегло номинираната за правосъден министър Екатерина Захариева. „Важно е да има министър, който да не отслаби темпото на съдебната реформа”, подчерта Найденова.

Тя посочи, че ВСС не е в позиция да си избира министъра и да дава оценка за него, но в същото време и изпълнителната власт не трябва да има претенции кой управлява определен съд или прокуратура.

Спи ли властта с Темида?

Тя посочи, че не може да коментира новите записи от „Яневагейт”, в който се смята, че бившата шефка на Софийски градски съд Владимира Янева коментира кога и при какви обстоятелства може да има сексуални отношения с премиера.

„Коментарът ми, не само личен, но и професионален, е, че всички тези разговори, макар да излизат на части, повдигат много въпросителни, а и са много притеснителни – всички хора, които ги слушат, дори когато нямат представа как функционира съдебната система, се притесняват (...) дали съдът ще отсъди правилно”, каза Найденова.

Според нея никой съдия не бива да се държи като тези от записите.