Не участвам в никакъв политически проект, ако имаше такова нещо, щяхте да го чуете от мен. Това обяви в предаването „Лице в лице” Соломон Паси. Публикации от последните дни в пресата го свързват с нов политически формат заедно с Николай Бареков, Стефан Софиянски и Огнян Герджиков.

Паси уточни, че всяка седмица участва в някакви конференция и е бил на конференция с хората, с които го свързват в нов проект. Соломон Паси е възмутен, че никой не го е потърсил, за да го пита дали информацията е вярна. Той припомни, че е участвал в създаването на СДС през 1989 г. и на НДСВ през 2001 г. и уточни, че тогава е имало нужда от тези партии.

Според него големият проблем на България в момента е, че няма стратегически посоки. Сега сме кораб без посока, а за кораб без посока няма попътен вятър, коментира политикът.

На него му е направило впечатление, че напоследък рожденият ден на премиера Бойко Борисов (има рожден днес – 13 юни) се отбелязва в пресата, както навремето е бил отбелязван рожденият ден на Тодор Живков – с дитирамби.

По думите на Паси проблемите между Русия и България са само на реторично ниво. Когато разговаряш с Русия трябва да си любезен и добре въоръжен, ние в момента сме груби и зле въоръжени, коментира Соломон Паси.

Мартин Захариев, който беше депутат от групата на БСП в краткия мандат на кабинета „Орешарски”, смята, че основният проблем на българската политика е, че всичко се търгува. Той даде пример с отстраняването на Полина Карастоянова от парламентарната комисия по култура и медии. Сделката по негова информация е между съпредседателите на Патриотичния фронт Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, за да бъде издигнат Каракачанов за кандидат-президент. Захариев обяви, че е член на най-голямата партия – на безпартийните и призна, че е участвал в подготовката на законопроекта за авторското право, заради който ПФ сне доверието от Карастоянова.

Според него предстоящите президентски избори ще отговорят на много въпроси – какво се случва с ГЕРБ, какво се случва с дясното и с роящото се ляво. Ако Борисов стане президент, какво ще стане с ГЕРБ, попита медийният експерт.

Той се пошегува също, че единствената независима президентска двойка би била Ангел Найденов и Мая Манолова. По думите му има и няколко потенциални „Хиларита” (Хилари Клинтън, която почти сигурно ще е кандидат за президент на САЩ) у нас – Кристалина Георгиева, Йорданка Фандъкова и Елена Поптодорова.