Фактът, че София гледа прекалено много към Брюксел никак не допринася за създаването на по-тесни връзки между България и Русия. Това заяви пред руски медии Михаил Швидкой, специален представител на руския президент по международното културно сътрудничество. Швидкой, който пристигна в София за участие във форум на тема "Русия и България в съвременна Европа", подчерта, че двете „стари съюзнички” се нуждаят от нов формат за общуване по най-насъщните двустранни проблеми.

Според експерта в момента има един съществен проблем между България и Русия – стремежът на София към прагматизъм с цел да се хареса на ЕС. "В отношенията между нас винаги е имало много романтизъм, поизместен впоследствие от прагматизма. Има проблеми в икономическите връзки, в политическите и доколкото българите са в ЕС, те водят определена политика, озъртайки се към Брюксел. И тази политическа и икономическа прагматика доста поизмести през последните години потребността на обществото от установяване на тесни връзки между нашите народи", обясни Швидкой.

Той отбеляза все пак, че сред българското общество все още се наблюдава засилен интерес и добри чувства към Русия. Михаил Швидкой посочи за пример статистически данни, според които расте броят на българите, учещи руски език. Руският е втори по популярност чужд език в страната след английския и изпреварва с голяма преднина немския и френския, доскоро фаворити сред младите хора, подчертават руските медии.

Младежта трябва да е в центъра на подобряването на отношенията между Москва и София, смята още Швидкой. Той призова за повече инициативи, насърчаващи контактите между младите хора и културата на двете държави. Срещата в София стана "първа стъпка към подготовката за създаване на Руско-български граждански форум", подчерта още специален представител на руския президент Владимир Путин.