България и Холандия ще си сътрудничат по въпросите за граничния контрол на външните граници. Това стана ясно след среща на вътрешния министър Цветан Цветанов с холандския министър на имиграцията и убежището Херт Леерс, съобщи пресцентърът на МВР.

След като двамата подписхаа споразумение за съвместна работа, Леерс подчерта, че е твърд привърженик на членството на страната ни в Шенген.

„Аз съм оптимист за влизането на България в шенгенското пространство, защото страната има добри постижения. Предприети са стъпки в прилагането на закона и борбата с организираната престъпност”, допълни холандският политик, според когото София и Амстердам могат ефективно да противодействат заедно на нелегалната миграция в ЕС.

Досега на българските гранични пунктове са работили петима холандски служители в операции на ФРОНТЕКС – системата за граничен контрол на съюза. Двама български служители на „Гранична полиция“ работят към момента на летището в Амстердам.

Холандия на няколко пъти създава спънки в дебатите за бъдещото членство на България и Румъния в Шенген. Правителството в Хага критикува страната ни и северната ни съседка за високата престъпност, неефективната съдебна система и недобре охраняваните външни граници.

Българското правителство от своя страна неведнъж изтъква пред холандските власти, че полага необходимите условия за изпълнение на критериите за Шенген - както административни, така и технически. Премиерът Бойко Борисов дори се похвали наскоро, че България е страната, която е "технически най-добре оборудваната" за Шенген, визирайки закупените скъпи скенери за митниците.