Интересно ще бъде как между двата тура на президентските избори ще се случат нещата с по-близките коалиционните партньори на ГЕРБ в лицето на Патриотичния фронт и Реформаторския блок. Дори такава подкрепа да бъде заявена публично и да бъдат призовани привържениците на тези политически сили да гласуват за Цецка Цачева, това няма да се случи напълно. Това подчерта социологът от „Маркет Линкс” Добромир Живков в студиото на „Тази сутрин”.

По думите му и сред националистите, и сред реформаторите има немалко, които са декларирали, че биха гласували за ген. Румен Радев. Той отбеляза, че разликата между левия кандидат и Цецка Цачева към момента може да е 4% по данни на ЦИК, но вероятно ще намалее при обработката на всички протоколи.

Живков коментира, че Веселин Марешки е една от изненадите със своите 10% от вота. „45-50% от гласувалите за него са хора до 40 г., доста млади гласоподаватели успява да привлече”, допълни той. Доста млада е и демографията на протестния вот – около 1/3 от посочилите „Не подкрепям никого” са между 18 и 30-годишна възраст.

Живков каза, че в процеса на анализите вероятно ще стане ясно, че по-важният резултат е друг – успехът на националния референдум, иницииран от „Шоуто на Слави”.

„Има голям шанс да мине, това от една страна е победа за пряката демокрация в България, трябва и да си дадем сметка, че това е много голяма отговорност – да предизвикаш българския гласоподавател да гласува по едни много важни въпроси”, посочи още социологът.