По-трудно пенсиониране, по-високи осигуровки и парична помощ, в случай че останете без работа преди пенсиониране. Това предвижда пакетът с предложения към следващата власт, който днес беше представен официално.

За работещите в най-масовата, трета категория труд, се предлагат няколко различни варианта. Най-общо, увеличението на възрастта се предлага да е с по 1 или с по 2 месеца на година, като в бъдеще и жени и мъже се пенсионират на 65.

Сред вариантите има един, доста интересен: увеличението на възрастта и изравняването й за двата пола да зависи от годината на раждане. Например - през 2016 г. родените през 1952 г. мъже ще се пенсионират на 64.

Според предложенията, възрастта за пенсиониране на най-масовата трета категория труд няма да спре до 65 г. А ще продължи да расте и след това, спрямо продължителността на живота. Ще расте и стажът докато достигне 37 години за жени и 40 – за мъже.

Доменика е от Полша, но години живее и работи у нас. Предложените промени не я стряскат, тъй като в родината й ситуацията е още по-тежк: „Понеже и в Полша пенсионната възраст се увеличава постоянно, и май за жени е 68 години в момента, така че тук засега е по-добре, но за момента не си представям да доживея тези години"

Тежък труд до по-късно

Пакетът от промени включва и поетапно увеличение на пенсионната възраст и за хората, които работят при тежки условя.

С колко точно ще избере следващата власт, като ще зависи от увеличението на възрастта за всички останали.

Миньорите недоволстват. „Под земята ми мина младостта на мен... Имам регистрирана дископатия, имам ревматизъм, ръцете ме болят, всичко", казва Енвер Идриз от мина „Черно море”.

Крайната цел на промяната е в бъдеще хората от Първа категория труд да се пенсионират с осем години по-рано от останалите, а тези от Втора – с 3.

Предлагат се различни варианти затова кой ще изплаща пенсиите на новите пенсионери със стаж при тежки условия. Сред тях е идеята частните фондове да плащат на тези, които имат вноски при тях за всички години изискуем стаж. А ако нямат, или не са за всички години - да получават парите си от НОИ, или сами да избират от къде.

„Лично аз смятам, че всяко едно отлагане на промените в осигурителната система все повече ни отдалечава от онази цел да имаме сигурни, финансово устойчиви и адекватни пенсии", коментира социалният министър Йордан Христосков.

Идеи, идеи, идеи

Промените предвиждат и въвеждане на пенсионна възраст за хората от специализираните ведомства, като полицаи и военни. За тях в момента има изискване само за натрупан стаж. Дали ще се въведе възраст и каква ще е тя спрямо различните длъжности ще решат следващите управляващи. Предлага се да се въведе специално парично обезщетение, което да получават трайно безработните, в случай че им остават 2 години до пенсия.

Има и предложение за увеличение на осигуровките за пенсия и безработица с по 1 процент – или от 2015 г. или от 2016 г., като на следващт етап - през 2017 г. и 2019 г. се предлага отново увеличение, но само на вноската за песния..

Дали мерките ще станат факт - зависи от следващата власт.

Вижте пълния списък с предложения ТУК!