България има един официален кандидат за генерален секретар на ООН – номинираната сега от българското правителство Кристалина Георгиева, заяви евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Ирина Бокова досега казваше, че много се радва, че е кандидат на България. Сега, когато вече не е, не иска да отстъпи. Такова поведение не мога да го разбера, изтъкна той.

По думите му Кристалина Георгиева е с огромен ентусиазъм и е сериозен боец, който има капацитета да се справи с тази тежка задача.

Според Ковачев Португалия е изключително притеснена от влизането на този много силен играч в надпреварата. Досега г-н Гутериш беше на първо място. Имаше много остри реакции, че се създава риск за него, изтъкна евродепутатът.

Бойко Борисов заби нож в гърба на Бокова. Това се случва за пръв път в историята на ООН, смята обаче Момчил Неков, евродепутат от БСП/ПЕС. 

Той определи случващото се като резил, национално предателство и исторически провал за кабинета.

В чий интерес действаме и вярно ли е, че други държави са се намесили в смяната на българската кандидатура, например от Германия, попита Неков.

На 5 октомври предстои първото гласуване. От тази гледна точка няма как да смятаме, че Бокова се е провалила, тъй като досегашните гласувания са индикативни, отбеляза той.

Междувременно bTV научи, че Кристалина Георгиева заминава за Ню Йорк още днес и вече е подготвила предаването на портфейла на еврокомисар по бюджета и финансите.