Премиерът Бойко Борисов се опитва да минимизира загубите и с това назначение иска да спаси ситуацията така, както я вижда към момента. Това каза политологът Даниел Смилов в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Според социолога Юрий Асланов поведението на Радан Кънев и ДСБ е странно. „Статутът на партията е малко странен – те са в опозиция в парламента, но участват в правителството”, допълни Асланов. По думите му може да има различна договорка в правителството, извън тази, която е публична.

„Всички обясняваха, че тези квоти нищо не са важни. Като не са важни, защо се запънаха АБВ и ДПС и се отказаха от подписа си и направиха целия този панаир”, каза Смилов. По думите му „Конституцията не е салам, за да се мери на грамове” кое е важно и кое – не е.

Според Смилов логичният политически ход за Реформаторсия блок е да се откажат от управлението, когато една от ключовите им реформи е бламирана в Народното събрание. „Това означава, че вече съдържателно нямаш място в това управление”, каза Смилов.

„В един от горещите моменти се каза от групата около Радан Кънев, чу се олигархията победи. На олигархията й е все тая, тя при всеки вариант ще се устрои”, смята Асланов. Според него няма как да се направи промяна на част от съдебната система и да се говори за реформа.

„За Борисов не е възможто той да излезе в чисто управление с ДПС, това е правилната негова позиция”, смята Даниел Смилов. По думите му по този начин ГЕРБ ще загуби голяма част от електората си. „Трябва му някакво прикритие и Реформаторският блок ще изпълнява тази роля”, допълни политологът.

Според Смилов предложената за нов министър на правосъдието Екатерина Захариева ще бъде с вързани ръце на този пост.