Ще поискаме Сметната палата да направи проверка за съответствие на подаваните от магистратите декларации и списъците от КТБ. Това каза пред журналисти председателят на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров по повод списъците с влогове на магистрати във фалиралата КТБ.

„Комисията ще изиска от синдиците на банката оригиналните списъци, защото знаете, че в медиите се появяват различни информации. В продължение на дни и часове имаше промяна в имена и суми. След това ще видим от този списък кои са действащи магистрати. След като направим този филтър, ще предоставим тази информация на Сметната палата, като ще ги помолим да направят всъщност проверка за съответствие на подаваните от тези магистрати декларации“, поясни Тодоров.

За да бъде улеснена проверката, от ВСС ще поискат синдиците на КТБ да направят разбивка по години, така че да могат да се сравняват обстоятелствата в различните декларации, които се подават в Сметната палата.

Ако одитният орган открие разминавания, Националната агенция за приходите ще бъде сезирана.

Без напрежение

Комисията не намира по никакъв начин за укоримо действие от страна на някой магистрат той да има влог, депозит или някакви взаимоотношения, с която и да е търговска банка, подчерта Тодоров.

„Считаме, че се създава медийна истерия, най-вече по отношение на влоговете на магистратите, защото в тази банка влогове са имали не само магистрати. Нямаме представа колко пари има вложени в тази банка, но със сигурност не на магистратите са най-много вложени пари”, категоричен бе той.