Служебното правителство започва процедура по изплащане на дължимите суми към средните и малки предприятия, обяви в Габрово президентът Росен Плевнелиев. Приоритетно до месец ще бъдат изплатени парите на средните и малки предприемачи.

„Служебното правителство от днес ще стартира инициатива по приоритетно изплащане на дължимите от държавата пари към бизнеса, към малките и средни предприятия. По данни на министерството на финансите то държи към днешна дата към 109 млн. лв. От тях между 25 и 30 млн. лева на малки исредни предприятия - те ще бъдат първи, ще получат първи своите пари от държавата,” коментира държавният глава.

Представител на сдружение на строителни фирми поиска по изпълнението на инфраструктурни проекти с европейски средства да бъдат ангажирани повече местни фирми.

„Частният сектор по презумпция е по-добре организиран от публичния,” бе отговорът на президента Росен Плевнелиев. Той припомни още, че от момента на сключването на договор за реализацията на проекти с европейско финансиране, държавата не може да се намесва „в начина на организация на работата по тях“.

На срещата си с държавния глава в Габрово граждани поискаха още повече диалогичност от страна на местните власти, по-бързо изплащане не помощи за социално уязвимите, както и мерки срещу безработицата.