„Основното, с което трябва да се заеме служебното правителство, е да организира честни избори и да запази стабилността във всичките й аспекти”. Това заяви пред bTV депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев. „Кабинетът е много добре подбран”, заяви още той.

„Колкото до кандидатурата за вътрешен министър, аз виждам, че пак се започва рефренът, че няма да са честни изборите. Петя Първанова от 2001 година е на ръководна длъжност в МВР”, посочи той. Ангел Найденов от БСП контрира като запита кой тогава е бил главен секретар на ведомството.

По думите на Главчев е важно служебното правителство да спази бюджетната рамка. „То може да пренасочва разходи. За сметка на едни разходи, може да се насочат разходи в социалната политика. Сериозни са очакванията към това правителство. Трябва да му дадем време да покаже какво може да постигне. Не може да подхождаме с предубеждение, че те са свързани с този или онзи”, посочи още депутатът от ГЕРБ.

Ангел Найденов от БСП пък настоя зам.-министрите от кабинета на ГЕРБ да подадат оставка от сегашния служебен кабинет. Депутатът поиска и областните управители да си ходят, защото при тях ще се съхраняват протоколите от предстоящите избори и можело да има манипулации. Той заяви, че поне 7 от новите министри са близки до ГЕРБ.

„Радвам се, че начело на държавата ще застанат интелигентни хора, но интелектът не е единственото необходимо качество”, заяви евродепутатът Надежда Нейнски. По думите й служебният й премиер Марин Райков е убеден демократ. „Той е проверен в много трудни моменти. Беше част от един екип, с който беше поставено началото на модернизирането на България”, добави тя. Нейнски коментира обвиненията на Волен Сидреов, че Райков е отговорен за „либийския случай”. „Голяма изненада е, че либийският случай беше засекретен”, заяви тя и съжали, че подробности не могат да бъдат огласени.

„Има шанс за успокоение”, категоричен бе пред bTV социологът Кольо Колев. Според проф. Михаил Константинов кабинетът трябва да се отчита на 2 седмици. „Има ведрина, свърши периодът на безвластие и страх докъде може да стигне всичко това. Но почна напомпване на очакванията”, изрази опасенията си антропологът Васил Гарнизов. Тримата се обединиха около мнението, че министрите в служебния кабинет са по-образовани и коренно различни от шефовете на ведомства от ГЕРБ. Гарнизов обаче заяви, че е трябвало премиерът да слезе при протестиращите.

Нивото на интелигентност на членовете на служебния кабинет изтъкна и изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев. Според него образованието им контрастира на фона на съмнителните дипломи на настоящите политици. По думите му служебният премиер Марин Райков има потенциал да изчисти „замърсения образ” на България. Трите му заместници, от друга страна, показвали основните проблеми на държавата – провеждането на честни избори, резултиралата в безработица и емиграция икономика и важността на разговорите с ЕС.

Кольо Колев се опаси, че икономическият министър в кабинета на Марин Райков – Асен Василев ще „настъпи мотиката” и ще се „удари” още при влизането си във ведомството, защото е учил в „Харвард”, няма опит в управлението и ще се изненада от сблъсъка с тромавата администрация.