Формирането на служебно правителство е исторически шанс за президента Росен Плевнелиев, смята журналистът от вестник „Труд” Емил Спахийски. „Той е сам в хубавия смисъл на думата и има възможност да се докаже като политик,” допълни журналистът в ефира на bTV.

Според него, за разлика от Петър Стоянов, който е съставял служебно правителство на СДС, Плевнелиев имал късмета „неговите хора” да му обърнат гръб и така той може да взема решения самостоятелно.

Заедно със събеседниците си – главният редактор на вестник „24 часа” и политологът Димитър Аврамов, се обединиха около мнението, че имената на членовете от служебния кабинет ще бъдат обявени в последния момент заради някои особености на обществения живот в България.

„Омаскаряването е национална черта, политическата интрига може да бъде на друго ниво,” смята Борислав Зюмбюлев.

Според Димитър Аврамов да те посочат за евентуален кандидат за публичен пост, трябва да е авторитетно, но в България не е така. Политологът припомни думите на „един политически олигарх”, според когото „каквато нацията, такива и политиците”.

Емил Спахийски е категоричен, че няма смел човек, който да признае, че се готви за премиерския пост. „В България има страх, че такъв човек ще бъде смазан,” коментира той и припомни сагата с избора на членове на Висшия съдебен съвет.

След провала на кандидатурите на Венета Марковска и Галя Гугушева и отказа на Петър Стоянов, Гроздан Илиев бе избран месеци по-късно в последните дни от работата на 41-то Народно събрание. „Дори и при номинацията на доказани професионалисти, веднага се изваждаха апартаменти и любовници и кариерата им се сриваше. Затова в България е типично да се чака последният момент,” отбеляза Спахийски.

Борислав Зюмбюлев смята, че най-сериозна в кризата с бедността и глада в България, но не по-малко драматична е кризата на представителството. По думите му, пенсиите трябва да бъдат незабавно индексирани с 65%, защото хората, които гладуват, са свалили правителството.

Политологът Димитър Аврамов е скептичен към съставянето на обществени съвети към президента и министерствата на служебния кабинет, защото „не трябва натискът от улицата да замества институциите”, а вместо това трябва да се работи с контролните органи.

Тримата спориха и за въвеждането на мажоритарен вот. Според Борислав Зюмбюлев това е единственият шанс за промяна на изборната система. Според него системата с преференциите, при която гражданите имат право да редят партийните листи, може да действа, само ако цялата страна представлява един избирателен район.

Димитър Аврамов защити преференциалния вот и коментира, че е бил премахнат от партийни лидери, които се страхували да не бъдат изместени от листите. По думите на политолога, с мажоритарен вот в парламента може да се вкара всеки, зад когото има много пари.

„В България мажоритарно се избират кмет и президент. Затова на местните избори се появиха много феодали. Затова по Черноморието се появиха толкова кметове, свързани с какви ли не групировки,” посочи Емил Спахийски и даде пример с Варна, чийто кмет в оставка Кирил Йорданов се сочи за близък до ТИМ.