Неприятна изненада поднесе Комисията по досиетата на служебното правителство. Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Божан Стоянов се оказа с агентурно минало в Държавна сигурност.

Според информация на сайта на комисията, публикувана след проверка на служебния кабинет, псевдонимът на настоящия заместник на Асен Василев е бил "Младенов". Той бил вербуван през 1988 г., когато е 25-годишен.

Божан Стоянов е сътрудничил на СГУ на МВР-V РУ- ДС. Документи, въз основа на които е установена принадлежността, са от ръководил го щатен служител.

Графата за това кога Стоянов е бил снет от отчет е празна. Комисията обаче разполага с данни в наличните документи, удостоверяващи принадлежността на икономиста към органите след 10.11.1989 г.

Комисията по досиетата проверила министър-председателя, заместник министър-председателите, министрите и заместник-министрите - общо 37 лица.

От икономическото ведомство заявиха в прессъобщение, че настояват за пълна проверка на случая с досието на Божан Стоянов. В официалната позиция се посочва, че още през 2008 г. от Комисията по досиетата издали удостоверение на сегашния зам.-министър, че няма данни той да е бил "щатен, нещатен служител, секретен сътрудник на бившите Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия".

От МИЕТ вече изпратили писмо до шефа на комисията - Евтим Костадинов, с настояване случаят да бъде изяснен в най-кратки срокове.