Случаят с разследвания за укриване на приходи и измами ексдепутат от ДПС Христо Бисеров е доказателство, че върху депутатите няма чадър. Такъв коментар даде Йордан Цонев, който наскоро оглави временна анкетна комисия по подобен случай - за записа между Бойко Борисов и бившия директор на Агенция „Митници“ Ваньо Танов, наречен "Мишо Бирата”.

По повод самата парламентарна комисия депутатът от ДПС посочи, че няма да има намеса в работата на държавното обвинение, а има нужда политически въпроси да получат отговори. „Ако Бойко Борисов не беше депутат и ръководител на парламентарна група, то щеше само прокуратурата да се занимава с него. Както стана с Бисеров - той напусна, за да се изправи пред разследващите органи. Според мен когато имаш такъв проблем трябва да постъпиш точно по този начин”, посочи той.

Цонев заяви, че има информация, че Цветан Цветанов е знаел за случая, преди да бъде оповестен.

На въпрос дали ще бъде засегнат и бившият президент Георги Първанов, който също е споменат в записа, депутаът от ДПС беше категоричен, че всеки може да бъде споменат, но няма никакви доказателства за подобна връзка.

Комисиите поначало завършват с препоръки за нови правила или показва къде куцат правилата, обясни Цонев какво се очаква да постигне комисията като краен резултат. По думите му скандалите в последните месеци с тефтерчето на Златанов и този с Мишо Бирата показват как е работило управлението на ГЕРБ и заяви, че вярва, че премиерът Пламен Орешарски иска да наложи нов стил на управление –да няма такива случаи.

Всички проекти са добре дошли

Икономиката ни е в такава дълбока криза, че всеки инвестиционен проект е добре дошъл и не бива да се политизира, и спекулира, че ще станем зависими от Москва или някой друг, заяви още Цонев. Ние сме за седми блок на АЕЦ „Козлодуй", много добре би било ако имахме и „Набуко", но остана само „Южен поток". Не „Набуко", ами и „Травиата" и „Севилския бръснар" ако направят проект, трябва да ги приемем, каза Цонев по повод критиките към изграждането на „Южен поток".

Ред в офшорките

Поставянето на офшорните компании в ред беше заявено като цел на новия закон за офшорките. „Ние трябва да започнем да въвеждаме ред в сектора и в тези взаимоотношения”, обясни Цонев, допълвайки, че получава помощ от колегата си Делян Пеевски. Предстоят и промени между първо и второ четене, като ще залегне идеята да има регистър на този тип дружества и тяхната собственост. В момента, по думите на Цонев, се изработват критерии за регистър на офшорките в България, а такъв може да бъде или акции в български компании или имущество.

Полезният и важен митинг

Йордан Цонев оцени провелият се съвместен митинг в София на ДПС и БСП преди седмици като полезен, важен и изпълнил своето политическо послание. „В последните месеци симпатизантите ни искаха да изразят мнението си. Всяка вечер те гледат, че има протести в София. Има вечери с по 1000 души, имаше и с по 10 000. Казваме им и, че има и спонтанни и нагласени протестиращи, че има и организатори”, обясни той. Цонев заяви, че този митинг може не само да се повтори, но и да се попети.

По темата за новото политическо образование „Помак”, което предстои да се учреди, Цонев посочи, че създаването на такава партия звучи несериозно, сепаратистки и консервативно. „Това са български граждани, утре – партия „гагауз” ще има”.

Подробности гледайте в прикаченото видео.