Казусът „Бисеров” за мен е апотеоз в жанра „оставка по лични причини” – така модерен в политиката у нас. И на мен ми беше предложено да се възползвам от него, но аз отказах, защото смятам, че нещата трябва да се обясняват и да се посочват истинските причини. Така в предаването "120 минути" на bTV бившият енергиен министър Трайчо Трайков коментира оттеглянето на Христо Бисеров от ДПС и парламента, и последвалата новина за водено разследване срещу него за пране на пари.

„На мен предложението „оставка по лични причини” ми го отправи Цветанов. Каза - или я подай по лични причини, или ще намерим други. Аз му отговорих, че само министър-председателят може да ми я поиска. На следващия ден я подадох и обясних евентуалните причини, поради които искат да се оттегля”, обясни Трайков.

Според него при бившия вече зам.-председател на НС Бисеров „има всичко друго, освен лични причини – случаят касае мястото на България в системата на колективна сигурност в Европа и НАТО. Не го познавам лично г-н Бисеров, никога не съм говорил с него – но виждам, че това е краен етап на разлагането на политическата система с днешните правила. При тези правила и новите лица ще са употребени или изкушени”.

„Южен поток” - „отровното хапче”

Трайков определи като недобър „опит за кризисен пиар” факта, че ДПС искат да осветлят замогването на Бисеров от времето преди постъпването му в партията. „Сякаш това по някакъв начин ще ги оправдае. Странен е такъв аргумент – щом сте приели такъв човек тогава, какво ви оправдава сега”.

Бившият енергиен министър потвърди и лансираната си от известно време теза, че проектът „Южен поток” е „отровно хапче” за страната ни. Причините били три - раздута 2-3 пъти цена, взимането на голям заем от БЕХ, както и „пълна мъгла” за приходите от транзитни такси и дивиденти.

„Газпром също не печели от проекта - печели регионалната политика на Русия, както и хора по етажите на Газпром. Акционерите в компанията не са ентусиазирани и акциите й се търгуват прекалено евтино спрямо тези на други подобни компании”, заключи Трайков.