Мотивите за сливането на Центровете за спешна медицинска помощ на Софийска област и на София-град са логични, човешки и са от гледна точка на по-доброто функциониране на спешната помощ. Това каза министър Петър Москов пред журналисти във връзка с идеята за сливането на двата центъра, предаде БГНЕС.

Предложението на здравния министър е да се слеят двата центъра. Дейността, имуществото, архивът, правата и задълженията на Центъра за спешна медицинска помощ – София област ще преминат към този на София град.

Според здравния министър центровете на спешната помощ на териториален принцип могат да обслужват само територията на административния район, към който се числят. „Единствено за София заради характеристиките и спазването на формалното право има разлика и има един център за София и един за София-област, като и двата се намират на територията на града”, каза още Москов.

Предложението за обединяване на двата центъра е свързано с оптимизация на спешната помощ. Според здравния министър сливането ще доведе до минимум пет нови допълнителни екипа. Те ще могат да се възползват от автопарка линейки на София-град, които са модерни, а също така и от възможността да ползват логистично структурите и реанимационните екипи на софийската спешна помощ.

„С увеличението, което ще се извърши след сливането, ще има 30 процента увеличение на работещите във всеки един момент линейки, които обслужват гражданите в София-област”, допълни още здравният министър.

Според Москов сливането на двата спешни центъра няма да наруши работата на кол-центъра в София-град. „Проблемът сега не е свързан с възможността за приемане на сигнала, а с възможността на реакция на самия екип”, допълни още той.

„Това е идея и решение, което е взето още през 2006 или 2007. В течение на времето не е достигнало до своята реализация”, призна Москов. Сливането ще стане факт след решение на Министерски съвет.

Ако филиалите станат част от градската спешна помощ, пациентите ще чакат повече, притесняват се лекарите. Медиците от София област готвят протестна подписка.

Междувременно все още се чака одобрението и въвеждането на стандарт за спешна медицинска помощ. Предложенията на здравното министерство са на етап обществено обсъждане. Ще станат факт едва след като се одобрят от Министерския съвет.