НАП и митниците имат проблеми, но не може да щракнеш с пръсти и тези две администрации да се превърнат в една. Това подчерта в студиото на „Тази сутрин” бившият финансов министър Муравей Радев.

„Цялата ни публична администрация не е нещо, с което можем да се гордеем”, коментира той, но допълни, че двете звена осигуряват приходи в бюджета, при това – много повече в сравнение с миналата година. Радев посочи, че по това време през 2014 г. е имало 900 млн. лева дефицит, докато сега има 250 млн. лева излишък.

„Тези две структури са отговорни за приходите и една неправилна реформа може да спре локомотива, който е тръгнал напред”, посочи бившият министър. По думите му може да се стигне до ситуация, в която и двете агенции няма да работят както трябва.

Той каза, че реформи може да се направят, но „внимателно, интелигентно, разписано”.

КТБ и фокусникът Цветан Василев

„Одиторите са колелцата, те не са движещите сили. Аз бих призовал Цветан Василев да си отвори устата и да каже в крайна сметка кои са те, а не да ги заплашва отдалеч. Той ги написал, ама ги сложил пред нотариуси. Ела си в България, изчисти си името, иди в съда и кажи това, което имаш да кажеш”, коментира Радев последните обвинени за КТБ.

Ексминистърът обясни, че Цветан Василев се опитва да прибере обратно части от бившата си империя. Радев е убеден, че Пиер Луврие от LIC33 е подставено лице на банкера, който му помага за това апетитните активи да не стигнат до „сергията на продажбите”. Той допълни, че фалитът на банката пък е бил именно с цел разграбване на КТБ.

Финансистът каза, че би поздравил синдиците, ако успеят да стигнат до повече от 20% от парите, „потънали” в КТБ.

„Механизмът е прост – Цветан Василев имаше банката като инструмент за домашно обслужване”, заяви той и обясни, че парите от трезора са минавали през няколко фирми, за да се окажат накрая в чужбина, където дадена компания купува БТК. „Сградите, машините и техниката са тук, акциите обаче са там”, подчерта Муравей Радев.

Според него „големият фокус” на Цветан Василев е свързан със задълженията на компаниите и там той е надминал очакванията на Радев.

На първо място, със сделката за 1 евро се гарантира, че даже да бъде осъден, Цветан Василев няма да загуби контрола над фирмите. На второ място, даже синдиците да тръгнат по пътя на парите, сега инвеститорът може да осъди България.

На трето място, БТК няма задължения към КТБ, а към куха фирма. Заплащането на този дълг от 900 млн. евро обаче е условие за сделката и парите пак ще се окажат в ръцете на банкера.

По отношение на спирането на сделки, Муравей Радев коментира, че даже той е имал подобни правомощия и ги е използвал.