Когато основни кредитни агенции в света почват да свалят оценката за една държава, след това много бързо тя се засилва по надолнището и става Гърция преди години. За съжаление, българите си избраха такива втора, трета и четвърта партия, че сега всички трябва да съжаляваме за загубеното време.

Така пред „Фокус” лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира от Вашингтон понижения кредитен рейтинг на България.

Преди ден стана ясно, че Standard&Poor's понижава дългосрочния и краткосрочен кредитен рейтинг на страната ни в чуждестранна и местна валута - от 'BBB/A-2' на 'BBB-/A-3', със стабилна перспектива. Причината – преди всичко нестабилната политическа ситуация у нас.

„Просто не трябва да си пророк. Когато познаваш финансовите и икономическите възможности, като виждаш спрените реформи, като виждаш как замразиха пенсионната реформа, как взимат кредити, как харчат без да имат приходи от приходните агенции, то е абсолютно естествено да ни свалят кредитния рейтинг”, посочи още Борисов.

Неговата партия поиска вот на недоверие към кабинета „Орешарски” преди дни именно заради финансовата политика. В петък обаче вотът беше отхвърлен от депутатите.

„Напомням само, че във времето на най-тежката финансова и икономическа криза в света на България и на София се вдигаха кредитните рейтинги. Това са показатели, които са много видни и показват огромната разлика между управлението на ГЕРБ и на тройните коалиции досега”, изтъкна председателят на опозицията.