Българските и турските власти се договориха заедно да се грижат за граничната сигурност. Министър-председателят Бойко Борисов изпрати 230 допълнителни граничари на браздата с Турция.

След среднощно заседание на кабинета, посланикът на Турция Сюлейман Гьокче благодари на премиера Борисов за бързите реакции на службите ни по трите гранични пункта на двете страни. И двамата поясниха, че няма данни за увеличен бежански поток към България.

Гьокче благодари на Борисов за „деликатното и навременно” изявление за събитията в Турция.

Междувременно премиерът Борисов изпрати на граничните пунктове военния министър Николай Ненчев, главният секретар на МВР Георги Костов и началника на генералния щаб Константин Попов, за да следят ситуацията отблизо.

Министър Николай Ненчев провери ГКПП „Елхово”

В пет часа тази сутрин военният министър Николай Ненчев е издал заповед за увеличаване броят на военнослужещите, които ще подкрепят Гранична полиция.

Ненчев допълни, че министерството има готовност, ако се налага, да изпрати още подкрепления по границата с Турция. Издадена е и заповед за оглед и разузнаване в териториалните ни води в Черно море.

Снимка: Ладислав Цветков

По-късно Ненчев посети границата при Елхово, заедно с началника на отбраната. Изводът, който направиха е, че границата е защитена.

„Към момента не разполагаме с никаква разузнавателна или оперативна информация, която да ни дава основание за безпокойство относно придвижването на бежански потоци”, поясни Ненчев.

Гранична полиция е въвела три допълнителни наряда, който следят за съмнително поведение на шофьорите и пътниците. По преценка на властите, те могат да преглеждат багажа им.

Снимка: Ладислав Цветков

Шест часа по-късно: група българи премина през ГКПП „Капитан Андреево”

След шест часа нулев трафик, граничната бариера на ГКПП „Капитан Андреево” пропусна първите българи, попаднали в капана на затворената граница. След половин ден престой на „Капъкуле”, всеки стъпил на българска земя бързаше да се прибере у дома.

Нашите сънародници разказват за засиленото полицейско присъствие в Истанбул и на магистралите. Казват, че въпреки преживените страхове, Турция остава отворена врата.