По-строги мерки срещу войната на пътя. Три законпроекта трябва да влязат в пленарната зала тази седмица срещу джигитите на пътя.

За криминализирането на гонките се заговори непосредствено след инцидента край Лесидрен. Тогава кола помете група деца край пътя. Все още се спори от „гонка” или „надпревара” са следите по асфалта, които още личат тук, където загинаха две деца на 16 години.

Решението на подобни спорове предлага внесеният законопроект. Според него, „гонка” е сърeвнование между два или повече автомобила на път за обществено ползване без разрешение на администрацията, която стопанисва пътя.

Нещо, което участниците в инцидента край Лесидрен отричат да се е случило. И обвиненият, който не пожела да бъде сниман, и шофьорът на втората кола -  призован само като свидетел по предстоящото дело.

От Реформаторския блок имат предложение. „В момента, в който бъде установено, че дадени лица са участвали в гонка, катаджията им изземва книжките”, обясни Петър Славов.

Близките на убитите при катастрофата деца не вярват промените  да превъзпитат шофьорите.

„Ооо, не вярвам. Ние нямаме държава, нямаме закони, това е... Нашите деца ги няма, каквото и да ги осъдят, каквото и да направят, децата ни ги няма”, каза Динка Узунска, баба на загиналата Вили.

„Убиецът, който уби децата ни, той не е способен на гонки, той не може да кара дори с 30 и не знам по каква случайност, пред кого да се представи и като какъв, кара със 130 и ни вкара децата в гроба”, каза Пенка Димитрова, майка на загиналия Марио.

Хората в селото казват, че гонки тук вече няма, но с цената на невинни животи. „Много добре ще бъде ако Затова ако зависи от мене с двете ръе ще се подпиша, но има хора, които решават”, каза кметът на село Лесидрен.

Най-строгото наказание за участници в гонки ще бъде до три години затвор.

Депутати предлагат 3000 лв. глоба, ако кола се движи в насрещното на магистрала или скоростен път.

Въвежда се и категорията „Нов водач”. Това са млади шофьори с 2 години или по-малко стаж зад волана. Те ще имат две трети по-малко контролни точки от обичайните 39.