"За тези, които си задават въпроса кои сме ние, искам да кажа, че ние създаваме политически субект, който ще се бори за политическата власт и не се срамуваме да го заявим". Така Слави Бинев сложи началото на Гражданското обединение за реална демокрация (ГОРД), като поясни, че то е формация, представляваща цялото общество и призоваваща за здрав разум в политиката.

След като заяви гласно своите амбиции, Бинев изрази надежда ГОРД да стане платформа за обединение на партии, граждански сдружения, НПО, синдикати и работодатели. И обеща в него хората да не се делят по цветове в търсене на здравия разум. "Ние сме за свят, в който силните са справедливи, слабите сигурни, а свободните запазени", обобщи още евродепутатът.

Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков

На редовния въпрос за бъдещи коалиции лидерът обяви, че в политиката всичко е възможно, „само не и това ние да се коалираме с ГЕРБ, който е носител на този стил на управление, срещу който ние се противопоставяме". Според него българите днес живеят в ада на Европейския съюз и оттам не могат да се измъкнат с магически скок, а с постоянство. „Крайно време е да спрем да чакаме Страсбург, Брюксел, Москва или Вашингтон да определят съдбата ни, а да я ковем със собствените си ръце”, призова Бинев. Той упрекна правителството на Борисов за задълбочаването на кризата в страната, както и за "налагането на нов вид диктатура".

Бинев подчерта, че амбицията на ГОРД е да изгради общество от истински богати хора, "които да демонстрират не само своето богатство, а и своя характер, а не страх, извинен с рационализъм".

Приветствия към ГОРД от трибуната на форума поднесоха евродепутатът от БСП Илияна Йотова и лидерът на Движение "Гергьовден" Любен Дилов - син. Сред гостите имаше и представители на ДПС.