Преди дни правителството измени три наредби и ограничи привилегиите, ползвани от почетните консули у нас. Аргументите бяха, че досега тези привилегии са надхвърляли облекченията, предвидени във Виенската конвенция за консулските отношения от 1990 г.

Става въпрос за възстановяването на ДДС и акциз върху широк кръг стоки и услуги, както и използването на червени регистрационни табели на автомобилите.

По темата сладка ли е работата на почетните консули на чужди държави у нас в студиото на „Тази събота“ дебатираха Саша Безуханова – почетен консул на Люксембург, Йоаким Каламарис – почетен консул на Уругвай, и бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Безуханова и Каламарис бяха категорични, че не използват споменатите привилегии, но те са нужни на други техни колеги и щом са дадени, значи не трябва да се осъжда използването им.

Снимка: bTV

Да си почетен консул е доброволческа работа, безвъзмездна и в полза на развитието на България, каза Безуханова. Тя посочи, че не всеки може да заеме този пост – държавата, която иска да бъде представлявана, трябва да ви да предложи, а българското Министерство на външните работи трябва да одобри кандидатурата.

На въпрос какво точно работи като почетен консул тя даде пример, че през последните шест месеца, във връзка с люксембургското председателство на ЕС, работата ѝ е била свързана с представяне на европейските приоритети пред бизнеса, широката общественост и дипломатическия корпус.

Снимка: bTV

Каламарис посочи, че почетните консули имат много работа – те са инструмент в ръцете на всяко българско правителство. Работим за доброто и на двете страни, да се развиват отношенията в икономическите и културните отношения, посочи той.

Безуханова каза, че не ползва никоя от привилегиите, които се дават на почетните консули – „карам кола с нормални номера и плащам всички разходи на офиса си“, каза тя и добави, че консулатът е регистриран на адреса, на който живее.

Тя посочи, че представлява европейска страна, която не предполага ползването на привилегии, но има колеги, на които се налага да влизат в затвори, например, за да се погрижат за граждани на съответната държава, която представляват. На тях някои привилегии им помагат ефективно.

Каламарис също каза, че не ползва привилегиите, но това не означава, че колегите му не трябва или нямат право да ги ползват.

Снимка: bTV

Милен Керемедчиев посочи, че почетния консул е нещатен консулски служител, т.е. не е  дипломат в пълния смисъл на думата, например не притежава дипломатически паспорти.

По думите му в 14 държави от ЕС на тези хора не се предоставят червени номера, а в пет им се дават специални стикери за колите.

Според него функциите на почетния консул са побългарени – „използваха се тези законови и нормативни разпоредби за заобикаляне на данъчните закони“.

„Няма причина всички почетни консули да се слагат под един знаменател. Ако има такива, които превишават правата си, има как да бъдат санкционирани“, каза Безуханова.

По думите ѝ постът се профанизира, изваждат се на преден план привилегиите пред работата, която е възможно да се върши. Дали целта не е да се отклони вниманието на обществото, попита тя и посочи, че междувременно почти тихомълком бяха гласувани едни почти 4 млрд. лева държавен дълг.

Вижте целия разговор във видеото.