Новият политически сезон започва под знака на започващото европредседателство, но и на продължаващите сблъсъци между управляващи и опозиция в пленарната зала.

С нарочна декларация председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов призова останалите партии да се водят от националния интерес с оглед на председателството.

„Добрите европейски новини и политически послания към цяла Европа ще тръгват от София, народът ни не иска да бъдем фон в хора на европейските гласове. Народните представители нямат право да пропиляват шанса гласът на България да бъде чут. Партизанските страсти няма как да допринесат за това”, заяви бившият силов министър, цитиран от БТА.

Снимка: Ладислав Цветков

Председателят на ПГ на ГЕРБ обаче уточни, че управляващите няма на всяка цена да се стремят към безпринципно единодушие и фалшиво съгласие с опозицията, но в същото време декларира, че тя няма да бъде подценявана.

Законодателните приоритетите на ГЕРБ за следващите шест месеца ще са в посока укрепване на обществения ред и сигурността, в сферата на образованието и пазара на труда, нов достъпен модел за здравни грижи. ГЕРБ заяви готовност за дебат по спорните текстове в антикорупционните закони. 

„По време на Председателството България ще покаже, че управлението е стабилно и намеците за нестабилност не са верни, защото отразяват различието в партиите. Различие, което придава многообразие, а не води до разцепление”, категоричен беше лидерът на „Атака” Волен Сидеров.

Снимка: Ладислав Цветков

Според него България не е имала по-добра позиция спрямо Западните Балкани: „Нека да обръщаме по-малко внимание на поръчкови писания в чужди и наши медии, които да ни зареждат с негатизивъм и мазохизъм“.

Отговорът на опозицията

„Саниран блок тече, а оградата на границата падна в началото на 2018 г. – дали пък не става дума за корупция в строителството и в санирането?”, запита лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП коментира, че цената на тока скача, а оттам и храните. „Никакви приказки за увеличаване на минимални заплати и пенсии не могат да отменят факта ,че поскъпването на живота изяде това увеличаване“, каза Корнелия Нинова

Снимка: Ладислав Цветков

По думите ѝ често като се говори за корупция, водещи авторитетни чужди медии са ни заляли с оценките на Европа, че България е най-корумпираната държава. „Супер екзотично, изненадващо хора от три области в България – Враца, Видин и Монтана и решиха да организират подписка и да се присъединят към Румъния. Такова нещо не се е случвало в историята на България“, допълни тя.

Нинова обърна внимание, че правителството се е разцепило по оста патриоти и част от ГЕРБ срещу друга част от ГЕРБ. Не помня кой пръв го каза, но започнахме годината – осем дни, осем трупа“, каза Нинова, цитирана от „Фокус”.

Снимка: Ладислав Цветков

„Няма да спрем да предупреждаваме, че включването на националисти във властта официализира езика на омразата по най-опасната ос – етнорелигиозната“, заяви и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Европейските политици не гледат с добро око на замитането на проблемите „под килима“. За да няма спекулации, заявяваме, че преформатирането на управлението не означава задължително влизане на ДПС в управлението“, подчерта той.