Първият следваканционен парламентарен контрол стартира със скандал в пленарна зала около полетите на футболни отбори с правителствения самолет „Авиоотряд 28”.

Депутатът от Синята коалиция Иван Иванов съобщи, че е задал въпрос по темата, но той бил отклонен с отговор, че авиоотрядът е юридическо лице, което не е свързано с Министерски съвет. По думите на Иванов отговорност за летателната политика носи именно министър-председателят.

По време на дебата се оказа, че такъв въпрос е задал и депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев, но също си го получил обратно. Социалистът попитал дали е законосъобразно „Авиоотряд 28” да обслужва полетите на отбора на „Бистришките тигри”, където играе Бойко Борисов. „По тази логика министърът на транспорта не отговаря за БДЖ, защото БДЖ е юридическо лице, различно от правителството,” коментира Курумбашев.

Кои са тарикатите в тази държава?

попита той и посочи, че министър-председателят е със статут на „старши тарикат”.

В този момент търпението на председателя на парламента Цецка Цачева се изчерпа и тя се включи в политическата препирня: „Вие днес надминахте речта на тримата тенори, която беше изпята вчера пред медиите,” обърна се тя към Курумбашев. „И ако днес и във вчерашното си изказване ми бяхте посочили едно правило на Народното събрание, което е нарушено, то аз бих дебатирала с вас. По отношение на шоу-изявите Ви, аз не бих могла да Ви настигна,” заяви Цачева по адрес на социалиста.

Заместникът й Георги Пирински нападна Цачева заради върнатия въпрос на Иван Иванов с обвинение, че не е изпълнила парламентарния правилник. Питането било върнато без Цачева да посочи в тридневен срок, как депутатът да промени въпроса си така, че да не нарушава правилника:

Полетите на “Тигрите” занимават всеки българин

„Госпожо Цачева, Вие очевидно не сте направили това, след като господин Иванов Ви задава този въпрос,” каза Пирински. Според него въпросът за това, как така този правителствен самолет е извършил полети с футболни отбори, е скандален и интересува целия български народ. Според Пирински това демонстрирало безпардоността на премира Борисов и неговото неразбиране какво е парламентарна държава.

Скандалът около полетите на „Авиоотряд 28” избухна, когато преди месец, стана ясно, че правителственият „Еърбъс” е доставил „Бистришките тигри” на Бойко Борисов във Варна за приятелска среща на стадион „Тича”. Със същия полет пристигнали и съперниците им от футболен клуб „Чавдар” Етрополе.

Борисов потвърди за случая и каза, че не вижда нищо лошо в това: „Да, пътували са. С писмо от Футболния съюз сме си платили, както всички футболни клубове плащат, когато пътуват с него... Аз съм го давал поне 20 пъти да пътуват други отбори и не знам кое е тенденциозното в това.”

„За Левски защо не питате? За ЦСКА защо не питате? Какъв по-различен отбор са Бистрица? Те не са ли момчета, какви са?”, попита риторично премиерът.

Купихте два нискотарифни “Еърбъса”, чудим се какво да ги правим

„За разлика от вас, ние сме достатъчно критични към всичко, което забележим и след това отстраняваме. Иначе нямаше да купите два нискотарифни „Еърбъса”, които да наречем правителствени самолети,” отвърна на нападките Борисов.

„До ден днешен се чудим какво да ги правим. Затова ги даваме да се возят, който ги поиска, иначе трябва да пратим пилотите да летят с други компании, за да наберат часове,” коментира премиерът, а иначе беше попитан от Корнелия Нинова за политиката по национална сигурност.