Скандал се развихри в парламента за санкциите срещу Русия.

По настояване на БСП като първа точка в дневния ред беше внесено предложение за преразглеждането им. Това обаче предизвика ожесточени дебати.

От левицата поискаха парламентът да гласува три неща - отмяна на санкциите, българският кабинет да внесе такова предложение в ЕС и да се отменят ограниченията за пътувания на руски политици.

А БСП и „Атака” се скараха кой е по-голям и по отдавнашен привърженик на Русия.

Днес е очевидно овчедушието на българското правителство за ясна позиция по този въпрос. Преките щети за българската икономика за тези 10 месеца надхвърлят 100 млн. евро, изтъкна соцлидерът Михаил Миков.

Всичко, което е свързано с отмяна на санкциите срещу Русия, „Атака” го подкрепя, изтъка лидерът на партията Волен Сидеров.

Миков репликира, че Сидеров обслужва тези, които не искат в Народното събрание да се проведе истинската дискусия за отношенията с Русия. „С кресливата си русофилия, с приповдигнатия тон.

„Вие, Миков, като председател на НС, пречехте да се придвижи този въпрос, така че ако има някъде клоунада и фарсово поведение, то е у вас”, нападна го лидерът на „Атака”.

В крайна сметка депутатите отхвърлиха внесения от Миков проект за решение. С 52 гласа "за", 47 "против" и 31 въздържали се мнозинството в парламента отказа да подкрепи предложението на БСП за отмяна на санкциите.

В подкрепа на проекторешението бяха от БСП, Патриотичния фронт, "Атака" и АБВ. ГЕРБ, Реформаторският блок, ДПС и "Български демократичен център" гласуваха "против" и "въздържал се".

Днес депутатите събраха кворум едва от трети път. Те отложиха за утре две важни кадрови решения - освобождаване на Мая Манолова като депутат и полагането на клетва пред НС като омбудсман, както и гласуването на досегашния омбудсман Константин Пенчев като конституционен съдия.

А традиционният блиц контрол беше отменен поради ангажименти на премиера и вицепремиерите.