Скандалните събития около попълването на парламентарната квота за конституционни съдии, възникнала след избора на Венета Марковска, оттеглянето й от съдебната система и последвалата номинация на Петър Стоянов, продължава да предизвиква тревожен политически отзвук.

Пред bTV Иван Ковстов изрази опасения за многобройни критики от страна на Брюксел за това, че България се държи като страна, която не спазва собствените си закони. И всичко това „благодарение” на ГЕРБ.

„Управляващите създадоха тази позорна ситуация. Бойко Борисов излиза от нея като успешно прехвърли цялата негативна енергия на обществото в двора на сините. Този двор беше отворен, но сега всички говорят с негативни чувства какво става в СДС и същевременно това освобождава от отговорност ГЕРБ”, заяви политикът, намеквайки подобно на социалистите за сделка между управляващите и лидера на СДС Емил Кабаиванов.

Костов определи издигнатата от Кабаиванов номинация на Петър Стоянов като капан и изрази надежда, че той няма да се хване на него, „защото така скандалът, започнал с номинирането на Марковска, ще гръмне в редиците на демократичните сили”.

„Заради този начин, по който ГЕРБ се опитва да замаже големия гаф, ние няма да подкрепим Стоянов. Не бива да се подпомага това правителство. За мен новата номинация реално е на 13-ти член на КС. Марковска все още по закон заема мястото. Какво като се пенсионира? Половината от конституционните съдии са пенсионери! Трябва да бъде отменено решението за нейния избор и тогава да има процедура за нов конституционен съдия. В момента този съд е парализиран, загубил е функциите си по конституция, падна голямо петно върху този орган”, каза още председателят на ДСБ.

В контекста на предстоящия избор на главен прокурор Костов отрече провокацията Никола Филчев, заемащ отговорния пост по време на управлението на сините, да е бил „политическо назначение”. „Дистанцирам се от избора на Филчев. Признаха си тогава хората, които са го направили главен прокурор”, каза бившият премиер.

По думите му обаче сегашният министър-председател прави грешката да не се дистанцира от поста на главния прокурор. „Бойко Борисов” се превърна в рекламен агент на кандидатурата на Цацаров и така се ангажира с тази кандидатура. Излиза, че главният прокурор се назначава от изпълнителната власт.”

Ковстов разкритикува и конкретно изявление на Борисов – че таксите от транзит по „Южен поток”, които страната ще получава от Русия, че отидат за пенсии, музеи и стадиони.

„Няма окончателен технически проект по газопровода, няма и окончателна оценка за размера на инвестициите на територията на България, руснаците говореха за 2 млрд., сега за 3,5 млрд. – без реални разчети. Таксата за транзита ще се определи от Газпром-България. Съответно интересът на Москва е - по-голям обем призната инвестиция и колкото се може по-малка такса за България. Може да се окаже така, че в продължение на много години няма да вземем нито лев. Борисов или в момента не разбира къде е, или направо мами обществото”, смята Иван Костов.

Според него в към момента „Южен поток” предвижда само Газпром да транспортира свой газ по тръбопровода. ЕС обаче няма да допусне това на територията си и ще последват директиви, санкции, антимонополни действия.