Кемал Еюп да бъде отстранен от поста председател на Комисията за защита от дискриминация. Това поиска в парламента лидерът на СДС Мартин Димитров, търсейки отговор на въпроса защо Еюп и останалите членове на комисията все още заемат постовете си, при положение, че мандатът им е изтекъл на 13 април миналата година.

Съпредседателят на Синята коалиция заподозря договорка между ДПС и ГЕРБ за това Кемал Еюп да продължава да ръководи важната парламентарна институция. „Има две решения на Конституционния съд, в които ясно се казва, че извън мандата подобни органи не могат да функционират и да вземат решения. Това е все едно някой бивш депутат да дойде в Народното събрание и да почне да гласува. Ако Кемал Еюп действа извън мандата и правилата, не трябва ли да върне възнагражденията, които е получил след края на своя мандат”, попита управляващите Димитров.

Той припомни, че Еюп е отказал да предостави справка за раздадените бонуси през 2011г. в комисията – данни, които бяха поискани от сините по Закона за достъп до обществена информация. Според Мартин Димитров раздаденото за 2010 година допълнително материално стимулиране в комисията е 158 хил. лв. От СДС питат колко от тези пари е взел Кемал Еюп и какви са изразходваните от него представителни разходи.

ГЕРБ: "Няма тайни уговорки"

От ГЕРБ побързаха да отхвърлят обвиненията за сделка с ДПС. В отговор на упреците на Синята коалиция зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова коментира, че партията няма да подкрепи председател на комисията да бъде депутат от ДПС и персонално Кемал Еюп. Стана ясно, че управляващите предлагат за поста Ана Страшимирова, която е регионален представител на Комисията за защита от дискриминация за област Варна. Тя е доцент по международно частно право и има множество научни публикации в специализирани издания.

Според Фидосова съставът на Комисията за защита от дискриминация ще бъде гласуван след ваканцията на депутатите, която ще продължи 10 дни, решиха днес самите те.