Синята коалиция настоява премиерът Бойко Борисов да отстрани министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Поводът - оправдателната присъда на първа инстанция срещу лекарите от Горна Оряховица, обвинени в престъпна небрежност, довела до смъртта на недоносено бебе.

Според "сините" отстраняването трябва да е с мотива, че съсипва редовно човешки съдби включително и от трибуната на парламента, както и заради постоянната му склонност да "криминализира всеки, който не му е удобен".

Ваньо Шарков заяви, че Цветанов се е обявил за единствен защитник на потърпевшите от престъпления, а тези, които не му вярват, обявява за защитници на организираната престъпност.

"Той нарича престъпници лекари, протестиращи младежи, съдии, политици, поведе война и с президента Росен Плевнелиев, за да оправдава собствените си действия, каза от името на парламентарната група Ваньо Шарков и добави, че това придобива маниакални измерения.

Той призова всички парламентарни групи да вземат позиция по отношение „злоупотребата с власт от страна на вътрешния министър”.

Днес поставяме въпроса кои депутати и кои членове на правителството са готови да застанат в защита на пострадалите от злодеянията на вътрешния министър, попита Шарков. По думите му такива са лекарите от Горна Оряховица.

Депутатът каза още, че петорната съдебно-медицинска експертиза, която е отхвърляла тези твърденията на Цветанов по случая била скрита. Последвали "срамни придумвания" на хора да подават нови искове срещу същите тези лекари, които обаче падат в съда, твърди Шарков.

Вътрешният министър отхвърли упреците на сините

с аргумента, че политическите изказвания не кореспондират с реалните факти. Той обясни, че оправдаването, което визират Синята коалиция, не е за делото, което придоби широк обществен отзвук.

В края на 2010 година вътрешният министър публично обвини четирима лекари за смъртта на новородено. Според лекарите плодът е бил мъртвороден, но медиците бяха показно арестувани. Заради реакцията на лекарската гилдия и подкрепата от опозицията срещу този арест вътрешният министър прочете СРС-та от трибуната на Народното събрание. Веднага започна разследване срещу лекарите, но само след два месеца петорна експертиза показа, че те нямат вина и бебето е родено мъртво.

„Мога да кажа, че там, за съжаление, в рамките на година и половина, нямаме експертизата, която трябва да бъде дадена от докторите. Но това е изцяло в компетентността и детайлите на разследването, което е от Великотърновската прокуратура заедно с колегите, които подпомагат разследването от страна на Областната дирекция на МВР-Велико Търново”, каза Цветанов.